Γιάννης Μαγκριώτης: Οι εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία συγκινούν και τους πιο ψύχραιμους, δεν αρκεί όμως

0

Κάθε μέρα, οι κραυγές απόγνωσης από την Ιταλία και την Ισπανία μάς συγκλονίζουν.
Όσο ψύχραιμοι και αν είμαστε, ο πόνος τους μας αγγίζει, γίνεται και δικός μας.
Από την άλλη πλευρά, χαίρομαι γιατί ζούμε σε δημοκρατικές χώρες και – ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες ή τις ολιγωρίες των κυβερνήσεων– ξέρω ότι προσπαθούν για το καλύτερο.
Το κλάμα, το παράπονο και την οργή του γιατρού από την Ισπανία για αυτά που ζει και την αδυναμία της ισπανικής πολιτείας να προσφέρει την αναγκαία υποστήριξη δεν θα τα μαθαίναμε σήμερα σε ένα αυταρχικό και δεσποτικό καθεστώς.
Οι εκκλήσεις των υγειονομικών της πατρίδας μας, της Ιταλίας, της Ισπανίας για τις αβελτηρίες των κυβερνήσεων και την ηθική υποχρέωσή μας να μένουμε σπίτι, για να τους βοηθήσουμε και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, δεν θα έφθαναν ελεύθερα σε εμάς.
Άκουσα έναν Έλληνα γιατρό, που εργάζεται στην πρωτοβάθμια υγεία της Βαρκελώνης, να λέει πόσο άτυχοι είναι οι Ισπανοί και οι Ιταλοί που, λόγω της εξωστρέφειας της οικονομίας τους, είχαν χιλιάδες Κινέζους στις χώρες τους όλους αυτούς τους μήνες και πολλούς ομοεθνείς τους στην Κίνα.
Και πόσο τυχεροί είμαστε στην Ελλάδα που δεν συμβαίνει αυτό.
Πριν από λίγες ημέρες το γεγονός αυτό το χαρακτηρίζαμε –και είναι– το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας.
Μια ακόμη τραγική αποκάλυψη της αντιφατικής εποχής που ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε, εάν δεν αλλάξουν ριζικά πολλά αυτονόητα της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.
Στη χθεσινή ειδική πτήση από τη Μαδρίτη, υπήρχαν είκοσι ένας φορείς του κορονοϊού, ήταν η πρώτη ομάδα που μπήκε σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Σκέφτομαι τι θα γινόταν εάν δεν λαμβανόταν αυτή η απόφαση, όπως και τι μπορεί να συμβεί με όλες τις πτήσεις που έφεραν συμπατριώτες μας μέχρι χθες και που απλώς τους είπαν να μείνουν σπίτι τους για δεκαπέντε ημέρες.
Ακούω και τον Τραμπ κάθε μέρα να τα βάζει με τους επιστήμονες και τις υγειονομικές αρχές της χώρας του, επειδή έχουν αυστηρά πρωτόκολλα για την έγκριση φαρμάκων και εμβολίων και σκέφτομαι ευτυχώς που οι δημοκρατίες έχουν αντισώματα.
Πόσο όμως μπορούν να τους αντέξουν;

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 133 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.