Μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στα νέα μέτρα – Πάνω από 15.000 sms την ώρα – Αρχίζουν τα πρόστιμα

0

Μέσω γραπτού μηνύματος προτίμησαν οι πολίτες να ενημερώσουν τις αρχές για τον προοροσμό τους κατά την πρώτη μέρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Τα SMS που δέχθηκε ο αριθμός 13033 ήταν εκατοντάδες χιλιάδες, όπως τόνισε σε ανακοίνωση του το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ορισμένες στιγμές η αποστολή των μηνυμάτων προς τον πενταψήφιο αριθμό ξεπερνούσε τις 15 χιλιάδες την ώρα. Σαφώς λιγότεροι ήταν εκείνοι που τύπωσαν την ειδική φόρμα και ήταν κυρίως εργαζόμενοι που έφυγαν το πρωί για να πάνε στη δουλειά τους.
Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των πολιτών και δεσμεύτηκε να επιλύσει όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν τις πρώτες ώρες λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί με αντικείμενο τα μέτρα αντιμετώπισης και οι συνέπειες της φονικής νόσου.

Από σήμερα «βροχή» τα πρόστιμα – Χθες 33 δεν τήρησαν  την απαγόρευση και 17 την καραντίνα
Τριάντα τρία άτομα σε όλη τη χώρα, πήραν πρόστιμα γιατί κινούνταν χωρίς λόγο, σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας.

Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν και τα πρώτα παράπονα ήρθαν από τις ουρές χιλιομέτρων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, εξαιτίας των αστυνομικών ελέγχων σε οδηγούς οχημάτων, αλλά και ο τρόπος, που αρχικά γινόταν ο έλεγχος των εγγράφων και οποίος άλλαξε και εφαρμόζεται η απομακρυσμένη επίδειξή τους από τους πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ελάχιστες η υποχρεωτικές αναστροφές και επιστροφές οχημάτων, που είτε δεν είχαν ιδιόχειρη βεβαίωση κίνησης, είτε δεν υπήρχε σοβαρή δικαιολογία για την διέλευσή τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας επισημάνθηκε πως οι χθεσινοί έλεγχοι είχαν κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα και παροχής συστάσεων, και από σήμερα αυτοί θα εντατικοποιηθούν και σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις των 150 ευρώ.

Οι παραβάτες της καραντίνας
Δεκαεπτά πολίτες από τους συνολικά 427 δειγματοληπτικούς έλεγχους που έγιναν το προηγούμενο 48ωρο για την τήρηση της 14ήμερης καραντίνας που τους είχε επιβληθεί, την είχαν παραβιάσει. Τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ έκαστος, συνοδευόμενα από τις ποινικές διώξεις.

Ενδεικτικά χθες έγιναν 34 έλεγχοι επιβεβαιωμένων και ασυμπτωματικών πλέον κρουσμάτων που όλοι ήταν σπίτια τους, αλλά σε έλεγχο 176 επαφών τους οι 4 έκαναν βόλτες.

Τι γίνεται με τις ιχνηλατήσεις
Τις τελευταίες οκτώ ημέρες το κέντρο ιχνηλάτησης πτήσεων στο Χαλάνδρι έχει ερευνήσει περίπου 120 αεροπορικές πτήσεις και έχει ιχνηλατήσει περισσότερους από 18.000 επιβάτες. Από αυτούς προέκυψαν: 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, με νοσούντες και συνεπιβάτες να μπαίνουν όλοι σε 14ήμερη καραντίνα.

Χθες είχαν φθάσει δύο πτήσεις από Ισπανία, και συγκεκριμένα η μία από Μαδρίτη και η άλλη από Βαρκελώνη. Σε αυτή της Μαδρίτης επιβεβαιώθηκαν τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού. Οι 266 επιβάτες αυτών των πτήσεων μεταφέρθηκαν σε κεντρικό ξενοδοχείο, και βρίσκονται σε καραντίνα μέχρι να γίνουν τα τεστ από τρία εργαστήρια του ΕΟΔΥ.
Το κέντρο ιχνηλάτησης επαφών στη ΓΑΔΑ, προβαίνει στις ιχνηλατήσεις των επαφών των 165 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του προηγούμενου 48ώρου.

Share.

Comments are closed.