Ενημέρωση για τον κορονοϊό -71 νέα κρούσματα – Στα 8.000-10.000 τα εκτιμώμενα

0

Ανακοινώσεις για τις ενέργειες του υπουργείου Υγείας στη μάχη αντιμετώπισης του κορονοϊού έκανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου πριν τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει ήδη το υπουργείο, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι από τον Ιανουάριο έχουν γίνει πάνω από 30 ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία, ενώ έγιναν προσλήψεις στα εργαστήρια, τα νοσοκομεία και τις μονάδες ιχνηλάτησης και θα γίνουν ακόμα όσες χρειαστούν.
Επίσης, πολλές κλίνες σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας έχουν μετατραπεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών και μάλιστα πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες» τόνισε. Όπως είπε, οι κλίνες για τον κορονοϊό είναι συνολικά 2.058, ενώ υπογράμμισε ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν.
Παράλληλα ευχαρίστησε τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα του, τονίζοντας ότι όλα τα δεδομένα τίθενται υπόψη ειδικών λοιμωξιολόγων επιδημιολόγων.

Οι ανακοινώσεις του κ. Τσιόδρα
Στη συνέχεια ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε τα νέα σημερινά στοιχεία: 71 νέα κρούσματα στη χώρα, με τον αριθμό να φτάνει στα 695 συνολικά, 114 άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων 35 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 17 μετά τα δυο νέα σημερινά θύματα, Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και μεταξύ αυτών υπάρχει μόνο μία γυναίκα.

Το 74% εξ αυτών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν χρόνια υποκείμενα νοσήματα
Από τα 695 συνολικά κρούσματα, το 56% είναι άντρες, το 75% έχει ηλικία από 18 έως 64 έτη και το 21% είναι μεγαλύτεροι των 65 ετών.
Από τους 17 νεκρούς, οι 14 είναι άντρες και οι 3 γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 76 έτη. Τέλος το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι 29 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από αυτός των νεκρών
«Δυστυχώς, το εμβόλιο αργεί» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας. Τόνισε επίσης ότι τα συνολικά κρούσματα στη χώρα, με βάση το μαθηματικό μοντέλο, υπολογίζονται σε 8.000-10.000. «Αγοράσαμε χρόνο με τα μέτρα» ανέφερε ακόμη.

Νίκος Χαρδαλιάς: Διευκρινίσεις για την απαγόρευση κυκλοφορίας
«Η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Σε ότι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο ίδιος διευκρίνισε:

  • Το Δημόσιο θα δέχεται σε κατεπείγουσες περιπτώσεις κάτι που θα πιστοποιείται με email
  • Εργαζόμενος που δεν οδηγεί, τον οδηγό θα πιστοποιεί ο εργοδότης
  • Για δημοσιογράφους απαιτείται σχετική κάρτα και βεβαίωση του εργοδότη. Αντί των ωρών θα αναγράφεται το είδος του ρεπορτάζ.
  • Για τα φορτηγά τροφοδοσίας απαιτείται βεβαίωση του εργοδότη και δελτίο αποστολής ή κίνησης
  • Για mini bus απαιτείται δελτίο κίνησης και πρέπει να χρησιμοποιείται το 50% των οχημάτων
  • Οι κούριερ χρειάζονται βεβαίωση εργοδότη και λίστα αποστολής
  • Στα Ταξί επιτρέπεται άλλος ένα άτομο. Αν υπάρχει ασθενείς μπορεί να υπάρχει και άλλος επιβάτης αλλά απαιτείται σχετική βεβαίωση.
  • Σε σχέση με τα Ι.Χ. υπάρχει εξαίρεση στα ανήλικα παιδιά (ένας γονέας και δυο ανήλικα τέκνα)
  • Οδηγοί μετρό ή λεωφορείων χρειάζονται βεβαίωση ωραρίου

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από σήμερα στις 12 διακόπτονται οι αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και το πρωί διακόπηκαν όλες οι συνδέσεις με την Τουρκία.
Σχετικά με τους ελέγχους είπε ότι έγιναν 34 έλεγχοι σε ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και είναι σε καραντίνα, ευτυχώς βρέθηκαν και οι 34 στην οικία τους. Σε άλλους 176 που είχαν έρθει σε επαφή με κρούσματα, 4 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και τους επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Τα χρήματα θα διατεθούν στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού.
Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο να δούμε στρατό στους δρόμους, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η δουλειά του στρατού είναι άλλη. Oι ένοπλες δυνάμεις σε επιμέρους ζητήματα μπορούν να βοηθούν, το κράτος είναι ενιαίο και η τεχνογνωσία τους είναι κρίσιμη.

Share.

Comments are closed.