Categories: Κοινωνία

Τσιόδρας για κορονοϊό: 31 νέα κρούσματα, συνολικά 495

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας έκανε και σήμερα στις έξι το απόγευμα στις ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα
Συγκεκριμένα είπε, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στα 495. 84 κρούσματα έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, ενώ τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αθήνα. Έχουν ελεγχθεί πάνω από 7.000 δείγματα, 90 ασθενείς νοσηλεύονται και είναι 20 διασωληνωμένοι, ενώ έχουν πάρει μέχρι τώρα εξιτήριο 17 άνθρωποι. Τρεις άνθρωποι, δύο στην Κοζάνη και ένας στην Αθήνα κατέληξαν από τον κορονοϊό μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 10 μετά τον θάνατο της 93χρονης στην Πάτρα.
Ο κ. Τσιόδρας, σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, ανέφερε ότι το κύριο μήνυμα είναι «μένω σπίτι», ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από ορισμένες συμπεριφορές: «Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση στα Δωδεκάνησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα. Δεν μπορεί να πλημμυρίζουν οι δρόμοι από εκδρομείς χωρίς να ξέρουν αν επωάζουν τη νόσο. Το ελάχιστο είναι να μην έρθετε με κανένα σε επαφή εκεί που πάτε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές υποβαθμίζουν όλη μας την προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η σημερινή κατάσταση που παρουσιάζεται αντιστοιχίζεται με την κυκλοφορία του ιού πριν από δέκα ημέρες. Ακριβή εικόνα, είπε, ότι θα έχουμε σε περίπου 2 εβδομάδες. Σε ότι αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν 2 στόχους:

  • να προφυλάξουμε τις ομάδες αυξημένου κινδύνου και
  • να μην κολλήσουμε όλοι μαζί.

Οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά
Με ιδιαίτερα αυστηρό και δραματικό τόνο τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.
«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Μένουμε στο σπίτι. Κάποιοι συμπολίτες δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής. Κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Η ελληνική πολιτεία γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια. Ας είναι ξεκάθαρο. Από εμάς εξαρτάται αν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει πιο δραστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά και προχώρησε στην ανακοίνωση νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

  • Από το Σάββατο στις 6 το πρωί, επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.
  • Απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Όσοι βρίσκονται σε πλεύση πρέπει μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου να καταπλεύσουν.
  • Το Σάββατο θα είναι κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές της χώρας. Και από Δευτέρα μειώνονται κατά 50% οι παραγωγοί, με απόσταση 5 μέτρων από τους πάγκους.
  • Στα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να επιτρέπεται 1 πελάτης ανά 15 τμ.
  • Έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης.

Κορονοϊός: 10 οι νεκροί στη χώρα – Κατέληξε 93χρονη στην Πάτρα
Ο δέκατος νεκρός στη χώρα μας είναι η πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της από Covid-19 και η οποία ήταν 93 ετών κι έπασχε από σοβαρό αναπνευστικό νόσημα. Η γυναίκα νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και δεν βρισκόταν σε ΜΕΘ. Προερχόταν από την Ηλεία ως επαφή με τους εκδρομείς των Αγίων Τόπων. Η άτυχη γυναίκα έφερε βηματοδότη, ενώ είχε σακχαρώδη διαβήτη και αναπνευστικό νόσημα.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας: Διάλογος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Εκδοτικών Συλλόγων για το Πολλαπλό Σχολικό Βιβλίο

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με εκπροσώπους των εκδοτών βιβλίου στις 26 Απριλίου…

2 ώρες ago

Το «τελευταίο αντίο» στον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Κώστα Παττακό

Το Χαλάνδρι, σε κλίμα βαθιάς θλίψης, αποχαιρέτησε τον πρώην δήμαρχο Κώστα Παττακό, ο οποίος έφυγε από…

14 ώρες ago

Παρέμβαση από την εισαγγελέα του Α. Πάγου για τη μη παραγραφή των αδικήματων – Οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας για την απόφαση

Αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο…

19 ώρες ago

3ο This is Athens – City Festival: Πάνω από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πρωτεύουσας που διαρκεί από 1 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

Υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά στην Αθήνα με ένα πρωτότυπο πικ-νικ, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ανοίγοντας…

22 ώρες ago

Όσα πρέπει αν γνωρίζουμε για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και το τι γιορτάζουμε κάθε μέρα

Μπήκαμε στη Μεγάλη εβδομάδα και φυσικά πλησιάζει η κορύφωση του θείου δράματος, αλλά η Ανάσταση…

1 ημέρα ago

Τι θα δούμε στα κανάλια την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα τα κανάλια τροποποιούν το πρόγραμμα τους αντικαθιστώντας ενημερωτικές…

1 ημέρα ago