Ενημέρωση για κορονοϊό: 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, συνολικά 464  – Η πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα

0

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Τσιόδρας προχώρησε στην ανακοίνωση 46 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού σημειώνοντας ότι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 464. 72 εξ αυτών έχει απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης. 78 ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 16 διασωληνωμένοι.
Πρόσθεσε δε ότι «τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι τουλάχιστον 2 με 3 χιλιάδες έχουν μολυνθεί από τον ιό».
«Η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική, όχι δειγματοληπτικά. Από μόνο του ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας. Επενδύουμε περισσότερο στην ενίσχυση αυτής της στρατηγικής. Αυτό είναι το ορθό επιστημονικά» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας, ενώ γνωστοποίησε ότι από την Παρασκευή θα αναρτάται καθημερινά λεπτομερής αναφορά για τις περιπτώσεις της νόσου. «Η στρατηγική μας έχει ως θεμέλιο λίθο τη διαφάνεια, την αλήθεια, την αλληλεγγύη με τον κόσμο» είπε, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες αυτών που έχασαν τους δικούς τους.
«Στην Κίνα ο συνολικός αριθμός θανάτων είναι πάνω από 3.000 όπως και στην Ιταλία. Από τις 16 Μαρτίου και μετά οι θάνατοι εκτός Κίνας είναι περισσότεροι. Στην μεγαλύτερη κλινική μελέτη, η νόσος κατάληξε σε θάνατο σε 2% των περιπτώσεων. Τα ποσοστά θανάτων φαίνεται να είναι υψηλότερα για τους άνδρες από ότι για τις γυναίκες. Όλα αυτά δεν αλλάζουν το γεγονός πως στη συντριπτική πλειοψηφία θα είναι μια ήπια νόσος» ανέφερε.
«Είμαστε προσηλωμένοι σε 2 στόχους: να προφυλάξουμε τους ευπαθείς και να κολλήσουμε όσο το δυνατόν λιγότεροι ταυτόχρονα» επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.
«Όσον αφορά τα αισιόδοξα μηνύματα για τη θεραπεία που πήραμε χθες, υπάρχουν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων για τους ασθενείς. Τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν συνδυασμένη θεραπεία. Ειδική ομάδα εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση για τον ορό αυτό ανέφερε:
«Είναι μια περίπλοκη διαδικασία, μια ομάδα αιματολόγων έχει εμπλακεί, θα συζητηθεί αυτή η διαδικασία στην επιτροπή. Αφορά ασθενείς που είναι πολύ βαριά, για να πάρουν τα αντισώματα από αυτούς που είναι καλά. Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει, στο παρελθόν σε άλλους ιούς είχε αποτελέσματα σε δύσκολες περιπτώσεις. Αυτό είναι τελικό μέτρο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Σε κάποιες χώρες έχει δοκιμαστεί».
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ που ξεκίνησε. «Ήδη 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε 3 μήνες. Δεν περιμένουμε

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης διάρκειας και τόνισε ότι η απομόνωση όσων Ελλήνων επιστρέφουν από τη χώρα είναι υποχρεωτική για 14 ημέρες
Απηύθυνε δε αυστηρή σύσταση: Οι πολίτες να παραμένουν στην κατοικία τους. Να αποφύγουν τις επαφές με άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Η κυκλοφορία εκτός οικίας να περιοριστεί στο ελάχιστο.
«Αυτό που προέχει είναι η ατομική ευθύνη. Αυτό που προέχει είναι να αναδείξουμε το μοναδικό ελληνικό φιλότιμο που έχουμε ως λαός»

Η πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα
Στον διπλανό πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά την εξέλιξη της νόσου Covid-19 (κορονοϊός) στη χώρα μας ανά νομό.
Παρατηρώντας το νέο πίνακα θα δούμε ότι έχει προστεθεί και ο νόμος Ξάνθης, που δεν περιλαμβανόταν στον προηγούμενο πινακα (Πατήστε στην εικόνα για να μεγαλώσει ο πίνακας)
Διευκρινίζουμε ότι όποιοι νομοί δεν αναφέρονται, σημαίνει ότι δεν έχουν κρούσματα

Share.

Comments are closed.