Κορονοϊός: 31 νέα κρούσματα, συνολικά στα 418, 13 διασωληνωμένοι, και 14 έχουν πάρει εξιτήριο – Από 2.000 έως 3.000 τα πραγματικά περιστατικά

0

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην καθημερινή του ενημέρωση, ανέφερε ότι σήμερα είχαμε 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 418, 64 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης, ενώ 13 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι κοντά στα 70 έτη, ενώ έχουν ελεγχθεί πάνω από 6.000 δείγματα και 14 έχουν πάρει εξιτήριο, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Αναφορικά με το θέμα των εργαστηριακών ελέγχων, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα αντιδραστηρίων για εργαστηριακό έλεγχο όλων των ατόμων και τόνισε ότι επιτρέπεται η πραγματοποίηση τεστ από ιδιωτικούς φορείς, επισήμανε όμως ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια θα πρέπει με αυστηρές προϋποθέσεις να ελέγχων.
Σχετικά με την εικόνα της πορείας της επιδημίας στην πατρίδα μας, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι ακούγονται πολλά από συναδέλφους. «Δυστυχώς μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news ότι οδηγούμαστε σε κατάσταση Ιταλίας. Προσοχή να μην περνούν λάθος μηνύματα στον πληθυσμό» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις αιτιάσεις γιατί η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί μαζικά τεστ όπως η Νότια Κορέα, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια στρατηγική όπως της Ν. Κορέας στην πατρίδα μας.
«Η απάντηση σε όλους που ακούν κριτική είναι πως οι στόχοι των τεστ στη χώρα μας είναι ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια, και, όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, δεν γίνεται με καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά μια που αφορά όλες τις νοσηλείες και μια ειδική δειγματοληπτική διαδικασία που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου» ανέφερε.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη ότι σε όλο τον κόσμο έχουμε μικρότερη καταγραφή κρουσμάτων. «Εμείς χρησιμοποιούμε και μαθηματικά μοντέλα. Σε αυτά δουλεύει ειδική ομάδα του ΕΚΠΑ υπό την κ. Σύψα. Η εκτίμησή της είναι ότι έχουμε 2.000 με 3.000 περιστατικά στον πληθυσμό αλλά με αρκετή αβεβαιότητα. Σταδιακά δεν θα μετράμε ένα προς ένα τα κρούσματα αλλά θα ανακοινώνονται τα σοβαρά κρούσματα, αυτά που χρειάζονται νοσηλεία και την έκβασή τους».
Επίσης είπε ότι: «Η επέκταση των 7 ημέρων καραντίνας για τους υγειονομικούς επεκτείνεται σε δημόσιες υπηρεσίες απαραίτητες για τη λειτουργία του κράτους. Το χειρότερο δυνατό μέτρο θα ήταν να κλείσουν τα νοσοκομεία» υπενθυμίζοντας ότι όσο περισσότερο καθυστερεί η κορύφωση του κύματος, τόσο το καλύτερο.
Επιπλέον ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο έργο που κάνουν οι δυο ερευνητικές ομάδες από στην Κίνα και στην Γαλλίας και στα δεδομένα που έχουμε: «Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα. Ειδικά για αυτό το θέμα αναμένουμε ειδικές οδηγίες, από ειδική ομάδα εργασίας και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κ. Γαργιαλιάνου, προέδρου της εταιρίας λοιμώξεων».
Τέλος, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην χλωροκίνη, το φάρμακο που χρησιμοποίησε η γαλλική ερευνητική ομάδα με καλά αποτελέσματα: «Πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, χρησιμοποιείται για την μαλάρια. Υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και διατίθεται στην ελληνική αγορά. Όλοι οι ασθενείς που γνωρίζω πως είναι στα ελληνικά νοσοκομεία παίρνουν χλωροκίνη».

Νίκος Χαρδιαλιάς: Απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με πάνω από 10 άτομα
«Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα» σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως με βάση τα νέα δεδομένα, «από αύριο, απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με 10 και πάνω άτομα, με κύρωση 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο».
Την ίδια στιγμή, «αποθαρρύνονται οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους. Η κυκλοφορία εκτός οικίας να περιοριστεί στο ελάχιστο. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας. Όπου δεν είναι δυνατόν, λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής».

Share.

Comments are closed.