Γιάννης Μαγκριώτης: Η διάρκεια της πανδημίας θα καθορίσει το μέγεθος των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων

0

Η εξέλιξη της πανδημίας, σε όλο τον κόσμο και στην χώρα μας, εξαρτάται από τα μέτρα που θα πάρουν, τον βαθμό της εφαρμογής τους, και την φύση του ιού.
Η διάρκειά της θα επηρεάσει την οικονομία όλου του κόσμου και κάθε χώρας ξεχωριστά.
Θα επηρεάσει την απασχόληση, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής μας ζωής.
Ασφαλείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, όπως και στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2007 στις ΗΠΑ, και την οικονομική και κοινωνική κρίση που ακολούθησε, ειδικά στις οικονομίες με μεγάλα προβλήματα, όπως η δική μας.
Όμως, σίγουρα πρέπει οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η ΕΕ, αλλά και η κάθε χώρα, να έχει τις δικές της προβλέψεις, έστω και με μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.
Ο κ. Σταικούρας, μετά την ολοκλήρωση του Eurogrup παρουσίασε τις εκτιμήσεις και τις αποφάσεις του, και περιέγραψε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την χώρα μας, λέγοντας:

  1. Από 1.5% ανάπτυξη το 2020 η Ευρωζώνη θα πέσει σε ύφεση μέχρι και 2%.
  2. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα 2 δις ευρώ, περίπου το 1% του ΑΕΠ, μετά την ευελιξία για τις δημόσιες δαπάνες που αποφάσισε το Eurogrup, για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, με στόχο την υποστήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας.
  3. Η ανάπτυξη θα υποχωρήσει από το 2.8% του προϋπολογισμού το 2020, αλλά δεν μπορούμε όμως να εκτιμήσουμε πόσο θα υποχωρήσει.

Μερικά δικά μου αυτονόητα ερωτήματα:

  1. Γιατί, ενώ υπάρχει εκτίμηση για όλη την Ευρώπη, δεν υπάρχει για την Ελλάδα από το υπουργείο Οικονομικών, πόσο θα υποχωρήσει περίπου η ανάπτυξη;
  2. Γιατί υποχώρησε η ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και τους δυο πρώτους μήνες του 2020, όταν δεν είχε εμφανιστεί ο κορονοιός;
  3. Η μείωση κατά 1% του ΑΕΠ του πρωτογενούς πλεονάσματος, για τον 2020, θα φορτωθεί στα επόμενα χρόνια;
  4. Τα 2 δις ευρώ περίπου αφορούν κάθε είδους υποστήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, πότε θα υπάρξει εκτίμηση για το πόσο θα συγκρατήσει την πτώση του ΑΕΠ, την αύξηση της ανεργίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων;

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 130 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.