Τούρκος πρώην ναυτικός ακόλουθος: Αυτός είναι ο λόγος που ο Ερντογάν στέλνει τους μετανάστες στον Έβρο

0

Εκτιμήσεις για την ελληνοτουρκική κρίση από τον πρώην ναυτικό ακόλουθο στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα Χαλίς Τουντς (Halis Tunc ), ο οποίος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 έπεσε σε δυσμένεια, απομακρύνθηκε από τη θέση του και ζει εξόριστος στην Ολλανδία, φιλοξενεί η εφημερίδα Die Welt.
Με τίτλο «Τα πράγματα ενδέχεται να εξελιχθούν χειρότερα από το 2015», η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι σύμφωνα με τον τούρκο πρώην αξιωματούχο ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν στέλνει τους μετανάστες στον Έβρο και όχι στο Αιγαίο είναι «να πλήξει την Ελλάδα και την ΕΕ με δραματικές εικόνες συγκρούσεων που θα κάνουν το γύρο του κόσμου». Ο Χαλίς Τουντς κατηγορεί μάλιστα τον Τούρκο πρόεδρο ότι με τις συντονισμένες ενέργειές του διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
«Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα λόγω των επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία και άλλες αποτυχημένες πολιτικές ενέργειες», συνεχίζει ο πρώην ναυτικός ακόλουθος και εκτιμά ότι τώρα «ο τούρκος πρόεδρος προσπαθεί με τη στρατηγική του στον Έβρο να εκβιάσει τους Ευρωπαίους για να λάβει περισσότερα δις, ενώ παράλληλα ελπίζει να δημιουργήσει, με την στήριξή τους, ζώνη ασφαλείας στη Συρία κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα». Όμως ο Χαλίς Τουντς αναφέρεται και σε μια άλλη αιτία για τη στρατηγική κλιμάκωσης της Τουρκίας στον Έβρο», γράφει η Die Welt:
«Η ΕΕ ξεκίνησε σταδιακά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας με αφορμή το τουρκολυβικό σύμφωνο. Με την κρίση στο μεταναστευτικό ο Ταγίπ Ερντογάν ίσως καταφέρει να πιέσει τις Βρυξέλλες να αναστείλουν τις κυρώσεις». Τέλος ο πρώην τούρκος αξιωματούχος θεωρεί ότι «ουδέποτε η Τουρκία θα έπρεπε να ανοίξει τα σύνορά της για σχεδόν 4 εκ. σύρους πρόσφυγες». Εκτιμά ωστόσο ότι «ήδη από τότε ο πρόεδρος Ερντογάν σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τους σύρους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης σε βάρος της Ευρώπης».

  • Διαβάστε το άρθρο του δημοσιογράφου Lennart Pfahler της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας του Βερολίνου DieWeltμε τίτλο «Es nnte schlimmer werden als das, was wir 2015 erlebt haben», στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.