Γιάννης Μαγκριώτης*: Οι επιπτώσεις του κορονοϊού στη ζωή μας και στην οικονομία είναι ήδη ορατές

0

Η ελπίδα όλων είναι ότι τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού θα αποδώσουν.
Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να παίρνει έγκαιρα και τα κατάλληλα μέτρα, χωρίς ιδεοληψίες, ευθύνη δική μας είναι να τα εφαρμόζουμε.
Φαίνεται ότι κυβέρνηση και πολίτες έχουμε αδυναμίες.
Όμως, εκεί που φαίνεται ότι θα πονέσουμε περισσότερο είναι η οικονομία, γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και θα μεγαλώσουν, χωρίς να μπορούμε τώρα να εκτιμήσουμε την έντασή τους.
Σίγουρα, θα πληγούν περισσότερο οι οικονομίες των χωρών που έχουν ήδη μεγάλα προβλήματα, όπως έγινε και το 2008 με την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Η χώρα μας θα βρεθεί και πάλι σε δυσκολότερη θέση, όπως και το 2008, και τώρα ξέρουμε τι ακολούθησε.
Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη μας ότι ήδη η οικονομία μας, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, υποχωρεί σε σχέση με τους συμφωνημένους στόχους, τότε τα προβλήματα θα είναι εκρηκτικά.
Μια οικονομία που δυστυχώς, παρά τα διδάγματα της κρίσης, δεν άλλαξε ουσιαστικά την παραγωγική δομή της και συνεχίζει να στηρίζεται κυρίως στην κατανάλωση, θα έχει μεγάλες απώλειες, αφού η κατανάλωση τόσο η εσωτερική όσο και των τουριστών θα μειωθεί δραστικά.
Αυτό θα χτυπήσει και την ελάχιστη εσωτερική παραγωγή, όπως και τις εξαγωγές.
Μαζί με την υποχώρηση της οικονομίας, θα μεγαλώσει και η ανεργία και φυσικά θα βρεθούμε και πάλι μπροστά στην ανάγκη εξωτερικής βοήθειας.
Τα αρχικά μέτρα, που ανακοίνωσαν η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και της οικονομίας. Θα περιμένουμε όλοι το δεύτερο πακέτο μέτρων και της ΕΕ και της δικής μας κυβέρνησης για να καταλάβουμε πού πάμε.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 128 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.