Νικήτας Κάλφας*: Άλλο θεσμικά οργανωμένη Μετανάστευση και άλλο με το έτσι θέλω μετακόμιση

0

Είναι απόλυτα κατανοητή, και σεβαστή, η επιθυμία των ανθρώπων που γεννήθηκαν σε υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη να μεταναστεύσουν σε χώρες που θεωρητικά παρέχουν καλύτερη ποιότητα διαβίωσης.
Το ζήσαμε κι εμείς την εποχή της Μεγάλης Μετανάστευσης μετά το τέλος του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Πόσοι και πόσοι συμπατριώτες μας έφυγαν για την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Σουηδία, την Ελβετία. Μόνο που η Μετανάστευση εκείνη έγινε με Κανόνες, Προϋποθέσεις και -κυρίως- με την σύμφωνη γνώμη – άδεια των Χωρών προορισμού.
Δηλαδή άλλο είναι η θεσμικά οργανωμένη Μετανάστευση και άλλο είναι η αυθαίρετη, με-το-έτσι-θέλω, Μετακόμιση.
Το άναρχο μεταναστευτικό κύμα που εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια έχω την αίσθηση πως προσδέθηκε στην ουρά του Προσφυγικού που προκάλεσε η περίφημη και Αμερικανικής έμπνευσης «Αραβική Άνοιξη» σε συνδυασμό με την αρχικά χαλαρή αντιμετώπιση των Χωρών υποδοχής και την γενναιόδωρα φιλόξενη στάση της Ελλάδας του ΣυΡιζΑ.
Η Τουρκία, σε εφαρμογή ενός σχεδίου άτυπης ηγεμονίας στον Ισλαμικό κόσμο και νοουμένης της γειτνίασης με την φιλόξενη Ελλάδα του ΣυΡιζΑ, διευκόλυνε και πάντως συγκέντρωσε στο έδαφός της μεγάλο αριθμό δυνητικών μεταναστών τους οποίους εμφανίζει ως Πρόσφυγες από την Συρία για την ροή των οποίων και η ίδια η Τουρκία έχει βεβαίως αρκετά μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Δευτερεύων στόχος της Τουρκίας είναι να αυξηθεί ο ήδη υπαρκτός ισλαμικός πληθυσμός στις Χώρες της Ευρώπης και μέσω αυτού να χειραγωγεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέρ των συμφερόντων της. Να σημειωθεί πως δεν καταγράφονται μεταναστευτικές ροές προς γειτονικές της Τουρκίας ισλαμικές Χώρες.
Ο όγκος του μεταναστευτικού κύματος πυροδότησε αντιδράσεις στις ευρωπαϊκές Χώρες προορισμού με αποτέλεσμα να κλείσουν τα σύνορά τους τόσο για τους Μετανάστες όσο και για τους Πρόσφυγες, παραβλέποντας τις αναπόφευκτες συνέπειες για την Ελλάδα και ιδιαιτέρως για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου.
Η Ελλάδα σωστά πράττει και αρνείται τις Μεταναστευτικές ροές που εκβιάζει η Τουρκία τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά. Σωστά πράττει που αξιώνει έμπρακτη συμμετοχή των ευρωπαίων στην φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία.
Επίσης η Ελλάδα δικαίως ανέστειλε το δικαίωμα υποβολής αιτημάτων ασύλου για τουλάχιστον έναν μήνα – και θα δούμε. Αλλά θα μπορούσε να δέχεται τις σχετικές αρχικές αιτήσεις στα Προξενεία ή/και τις Πρεσβείες της Χώρας στην Τουρκία, Συρία, Ιρακ, κλπ. έτσι ώστε να ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι.

* Ο Νικήτας Κάλφας  είναι πρώην Περιφερειακός Συντονιστής Βορείου Αιγαίου για Το Ποτάμι και τώρα Μέλος του κόμματος «Κοινωνία Αξιών».

Πατήστε και δείτε τα 28 προηγούμενα άρθρα του Νικήτα Κάλφα

Share.

Comments are closed.