Κορωνοϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης για τις άδειες γονέων με παιδιά ως 15 ετών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα [Βίντεο]

0

Μέτρα για τη διευκόλυνσης και τη στήριξη γονέων και επιχειρήσεων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει σχολεία και πανεπιστήμια για 15 ημέρες λόγω κορονοϊού, αποφασίστηκαν σε διυπουργική σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο.
Η σχετική εγκύκλιος θα δημοσιευτεί αύριο, Τετάρτη, ωστόσο από την σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ στην οποία μετείχαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιάννης Βρούτσης, Θόδωρος Σκυλακάκης προκύπτει ότι η πολιτεία θα στηρίξει εργαζόμενους και επιχειρήσεις και θα διευκολύνει γονείς που έχουν παιδιά ως 15 ετών, είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου:
«Σύσκεψη για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού
Στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκαν σήμερα και αφού εξέτασαν ενδελεχώς την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Οικονομία και στην κοινωνία, συμφώνησαν στα εξής:

  1. Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.
  2. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Τετάρτη. »

Το σύνολο του παραγωγικού ιστού – Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι – θα χρειαστεί να συμβάλουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των σοβαρών και πρωτοφανών επιπτώσεων του κορονοϊού. Απαιτείται, απ’ όλους μας, ενότητα, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο εργοδότης θα έχει ένα πλαίσιο επιλογής.

  • Η μία εναλλακτική είναι η τηλε-εργασία όπου αυτή είναι δυνατή.
  • Η άλλη εναλλακτική είναι ευέλικτο ωράριο αν είναι εφικτό.
  • Η τρίτη επιλογή είναι η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού η οποία θα καλύπτεται από το κράτος και τον εργοδότη και μέρος από την κανονική άδεια του εργαζομένου.

Τι θα γίνει με την άδεια ειδικού σκοπού
Σύμφωνα πληροφορίες θα υπάρχει «μενού επιλογών» για τους εργαζόμενους και στις ακόλουθες 3 περιπτώσεις :

  • και οι δυο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι
  • ο ένας γονέας είναι δημόσιος υπάλληλος και ο άλλος ιδιωτικός υπάλληλος
  • και οι δυο γονείς είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για άδεια 15 + 15 ημερών, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς μετά το λουκέτο σε όλα τα σχολεία της χώρας λόγω κορονοϊού. 
Σε ότι αφορά τον δημόσιο υπάλληλο την άδεια ειδικού σκοπού θα καλύπτει το Δημόσιο ως εργοδότης και ο υπάλληλος με παραχώρηση τμήματος της κανονικής άδειας αναψυχής του.
Σχετικά με τον ιδιωτικό υπάλληλο θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση της άδειας ο ιδιώτης εργοδότης, το κράτος και εργαζόμενος με παραχώρηση τμήματος της κανονικής άδειας αναψυχής του  

Δείτε βίντεο του ΣΚΑΙ αναφορικά με την παραπάνω σύσκεψη για τη διευκόλυνση των εργαζομένων με άδεια ειδικού σκοπού για κάθε γονέα

Share.

Comments are closed.