Κορονοϊός: 11 νέα κρούσματα – Να μένουν στα σπίτια τους οι ευπαθείς ομάδες, λέει ο Κικίλιας

0

Έντεκα νέα κρούσματα κορονοϊού εμφανίστηκαν στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τον ιό στους 84 σύμφωνα με την ενημέρωση για τα νέα δεδομένα που έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Σ. Τσιόδρας: 11 τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα
Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα είναι 11. Το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού ανέρχεται πλέον σε 84
Αναλυτικά:

  • οι 81 εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής και οι 3 ξένης υπηκοότητας
  • οι 56 εξ αυτών προέρχονται από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.
  • οι 27 εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, με πιο σοβαρό ένα περιστατικό με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου
  • οι 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους

Επίσης ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι σε 4 από τα νέα κρούσματα κορονοϊού, δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικό έκθεσης.

Μέτρα ενάντια στον κορονοϊό: Αναστολή εκδηλώσεων, τηλεδιασκέψεις και παράταση συνταγογράφησης
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε:

  1. Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδιών οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  2. Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  3. Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορωνοϊό.
  4. Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1000 άτομα.
  5. Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.
  6. Ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσμα κορωνοϊού να γίνεται με αυστηρά κριτήρια όπως τα ορίζει ο ΠΟΥ.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, όπως και σε άλλες χώρες του εξωτερικού, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Ο στόχος μας όσο περνά ο καιρός, θα παραμένει και θα ενισχύεται η μείωση της διασποράς της νόσου όσο το δυνατόν περισσότερο.

Βασίλης Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες να μείνουν σπίτι τους
Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε ότι 56 από τα κρούσματα είναι από το γκρουπ ταξιδιωτών στους Άγιους Τόπους, ενώ ζήτησε ακόμη από τις ευπαθείς ομάδες να «μείνουν σπίτι τους» και τόνισε ότι οι επόμενοι 2 μήνες είναι κρίσιμοι.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Είναι υποχρέωση, είναι καθήκον όλων μας, η προστασία των ευπαθών ομάδων. Εκεί δεν χωράει καμία ανευθυνότητα.
Δεν μπορεί να υπάρχει “κάνω ότι θέλω αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και κυρίως των ειδικών”» είπε ο υπουργός Υγείας.
«Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους. Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Ζητώ από όλους μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου στη χώρα μας» είπε παρακλητικά ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στους πολίτες.

Share.

Comments are closed.