Ζέφη Δημαδάμα*: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – 8 Μάρτη

0

Με βάση τα στοιχεία της Έκθεσης του Global Gender Gap Report 2020 «η ισότητα ανδρών γυναικών δεν θα έχει επιτευχθεί νωρίτερα από τα 99.5 χρόνια»!
Η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 153 χώρων  και αφορούσε 4 παραμέτρους: την οικονομική συμμετοχή και τις ευκαιρίες, την εκπαίδευση, την υγεία  και τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Η χώρα μας βρίσκεται μόλις στην 84η θέση.
Οι Γυναίκες του Ευρωπαϊκού  Σοσιαλιστικού Κόμματος  (PesWomen) επιλέξαμε φέτος να προτάξουμε το αίτημα της  ίσης αμοιβής ανδρών γυναικών για ίση εργασία. Η καμπάνια μας εξέπληξε πολλούς και πολλές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι από το 1957 στη Συνθήκη της Ρώμης θεσμοθετήθηκε η ίση αμοιβή για ίση εργασία, όμως το χάσμα των αμοιβών παραμένει μεγάλο.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με στοιχεία του 2017, το χάσμα αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών αγγίζει το 16% με εξαιρετικά αρνητικές επιδόσεις στην Εσθονία (25.6%), στην Τσεχία (21,1%), στην Αυστρία (19,%) και λιγότερο στη Σλοβενία (8%), στο Βέλγιο (6%), στην Ιταλία  (5%) ενώ στην Ελλάδα αγγίζει περίπου το (13%).
Στην Ελλάδα με το Ν. 3896/2010 του ΠΑΣΟΚ διασφαλίζεται η «αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης», αλλά μένουν πολλά να γίνουν στην πράξη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο του 2020 με ψήφισμά του ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άμεσα δεσμευτικά μέτρα για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και τη διαφάνεια στους μισθούς στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Συγχρόνως, ζητά περισσότερες  επενδύσεις σε υπηρεσίες φροντίδας προσχολικής ηλικίας, ρυθμίσεις εργασίας προς τις οικογένειες, διασφάλιση ίσης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, ενίσχυση της διά βίου μάθησης των γυναικών και ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης για τα κορίτσια από νεαρή ηλικία.
Το Κίνημα Αλλαγής με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές απαιτούμε την υιοθέτηση των παραπάνω και σε αυτά τα δίκαια αιτήματα χρειαζόμαστε και τους άνδρες μαζί μας.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)  και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ

Δείτε τα 3 προηγούμενα άρθρα της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.