Γιάννης Μαγκριώτης*: Ψυχραιμία, αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα από όλους…

0

Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, που θα οξυνθούν στο προσεχές μέλλον, πρέπει όλοι μας, με πρώτη την κυβέρνηση, τα κόμματα και τα ΜΜΕ, να δείξουμε το μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας.
Με σχέδιο, Ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι, χωρίς ίχνος μικροκομματικής συμπεριφοράς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε, την κορύφωση στο προσεχές μέλλον, της επιδημίας του κορονοϊού.
Οι οδηγίες των επιστημονικών φορέων και των αρμοδίων της πολιτείας πρέπει να παίρνουν υπόψη τις ευαισθησίες των πολιτών και τις ανάγκες της οικονομίας, όμως δεν πρέπει να ταλαντεύονται, όσο πιο έγκαιρα και πιο αποφασιστικά είναι τα μέτρα, τόσο μικρότερο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, θα είναι πάντα ανοικτό και ένα όπλο γεωπολιτικό για τους εκβιασμούς της Τουρκίας.
Η μακροπρόθεσμη λύση είναι δύσκολη και πολύπλοκη, όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως και μεσοπρόθεσμης.
Η προστασία των συνόρων και η αποτροπή της παράνομης, βίαιης και μαζικής εισδοχής, τηρώντας τις αρχές του διεθνούς δικαίου, είναι το πρώτο άμεσο μέτρο, όμως πρέπει σε κλίμα συνεννόησης, να δημιουργήσουμε με την διαθέσιμη κοινοτική χρηματοδότηση τις υποδομές και τους μηχανισμούς γρήγορης και αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται, ή θα εισέλθουν στην χώρα μας.
Η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει την πίεση στην ΕΕ, και ειδικά στις ισχυρές χώρες, να πιέσουν αποφασιστικά Πούτιν και Ερντογάν, να σταματήσουν τις συγκρούσεις στην Συρία για τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, είς βάρος των προσφύγων και μεταναστών, της χώρας μας και της ΕΕ.
Παράλληλα η ΕΕ να αναθεωρήσει άμεσα την προσφυγική και μεταναστευτική της πολιτική, διαφορετικά το τίμημα που θα πληρώσουμε όλοι στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ, θα είναι πολύ πιο μεγάλο.
Η οικονομία, που φαίνεται ότι από το τελευταίο τρίμηνο του 2019 εκτρέπεται από τους συμφωνημένους στόχους, θα κλονισθεί, ιδιαίτερα από την επίδραση της επιδημίας του κορονοιού τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στο εσωτερικό.
Πολλά πρέπει να γίνουν και πρέπει να τα κάνουμε.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 127 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.