Κορονοϊός: 31 τελικά κρούσματα, 17 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 3 σοβαρά στο Ρίο

0

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς άλλοι 21 άνθρωποι διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό και πλέον τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 31.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό 21 άνθρωποι από το γκρουπ που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στους Αγίους Τόπους. Ανέφερε ότι ελέγχθηκαν από το εν λόγω γκρουπ (στο οποίο ήταν ο 66χρονος από την Αμαλιάδα μαζί με τη σύζυγό του, το 9ο και το 10ο κρούσμα αντίστοιχα) 24 άτομα -μέχρι στιγμής-, εκ των οποίων τα 21 διαγνώσθηκαν με τον κορωνοϊό.
Αυτή τη στιγμή, μαζί με τα πρώτα 8 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν σε Ένας από τα 21 διαπιστωμένα κρούσματα είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου. Γι’ αυτό και το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους.
Αθήνα και Θεσσαλονίκη, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας 17 άτομα.
Οι υπόλοιποι που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό βρίσκονται σε κατ’ οίκον παρακολούθηση.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Αχαΐα είναι ότι επιστρατεύεται προσωπικό από τα κέντρα υγείας της Πάτρας για να ενισχύσουν τα δύο νοσοκομεία του Ρίου και του Αγίου Ανδρέα.
Παράλληλα στο νοσοκομείο του Ρίου έχουν δημιουργηθεί συνθήκες απομόνωσης στην οφθαλμολογική κλινική, η οποία διαθέτει 24 κρεβάτια που ήταν άδεια και εκεί θα νοσηλευτούν τα νέα κρούσματα.
Η είσοδος στους χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος γίνεται μόνο από μια πόρτα που έχει οριστεί ως πύλη εισόδου, για γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενες και άτομα που προσέρχονται για να εξεταστούν και αυτό φυσικά για λόγους ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, εννέα φοιτητές νοσηλευτικής που ήταν την Καθαρά Δευτέρα στο νοσοκομείο του Ρίου είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Εκστρατεία αναζήτησης-ιχνηλάτησης των επαφών
Στο μεταξύ, σύσκεψη, με σκοπό τον συντονισμό φορέων της Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τον κοροναϊό, συγκάλεσε σήμερα στην Πάτρα ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος, ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Γεώργιος Παναγιωτακόπουλος επισήμανε ότι το ένατο κρούσμα κοροναϊού που νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ήταν «εκτός ορισμού κρούσμα, καθώς προερχόταν από ταξίδι σε χώρα με χαμηλότερη επιδημιολογία σε σχέση με την Ελλάδα, το οποίο ελέγχθηκε για κορονοϊό, επειδή άρχισε να επιβαρύνεται η κατάστασή του».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ επισήμανε ότι «εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης του ήταν σε μερική απομόνωση και πλέον βρίσκεται σε πλήρη», προσθέτοντας ότι «έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία αναζήτησης-ιχνηλάτησης των επαφών του σε μεγάλη ακτίνα, με στόχο να υπάρξει περιχαράκωση των κρουσμάτων».
Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, που είναι μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, είπε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί μέχρι και αργά το βράδυ της Τετάρτης, νοσηλεύονται σε ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι «ο ιός δεν πρέπει να μας τρομάζει», συμπληρώνοντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες».
Μιλώντας ο περιφερειάρχης, τόνισε ότι «οφείλουμε σήμερα να στείλουμε στους συμπολίτες δύο μηνύματα» και εξήγησε: «Το πρώτο είναι να πειθαρχούν στις οδηγίες των ειδικών, να λαμβάνουν τα απλά μέτρα αυτοπροστασίας και να έχουν εμπιστοσύνη στο σύστημα Υγείας. Και το δεύτερο, ότι απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η ζωή μας συνεχίζεται κανονικά και δεν θα επιτρέψουμε στον φόβο να την ακυρώσει».
Τέλος, σύμφωνα με την περιφέρεια, «οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι χρειάζεται υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού, προβολή των μέτρων προστασίας για την υιοθέτησή τους, συντονισμός και διαρκής επαφή μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διάθεση των μέσων που διαθέτουν περιφέρεια και δήμοι στην προσπάθεια να περιοριστεί η μεταδοτικότητα της νόσου».

Share.

Comments are closed.