Γιάννης Μαγκριώτης*: Αποκρούοντας τον εκβιασμό του Ερντογάν να μη γλιστρήσουμε στην ακροδεξιά παγίδα

0

Η επιλογή της κυβέρνησης να αποτρέψει τον εκβιασμό του Ερντογάν στον Έβρο είναι σωστή, όπως και η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ.
Προς το παρόν αποδίδει και έχει ευρύτερη πολιτική και κοινωνική υποστήριξη.
Αναμενόμενο ήταν οι ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες να εκμεταλλευτούν την ψυχολογική πίεση της κοινωνίας και να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την πατριωτική αφύπνιση των πολιτών.
Η κυβέρνηση, τα κόμματα, τα ΜΜΕ, αλλά και ο καθένας από εμάς δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Ειδικά η κυβέρνηση να μην προσπαθήσει να αξιοποιήσει τη μεγάλη υποστήριξη της επιλογής της, ενσωματώνοντας πρακτικές και συνθήματα που διεγείρουν τα φοβικά αντανακλαστικά της κοινωνίας.
Δυστυχώς, μερικά δείγματα υπήρξαν, ευτυχώς οριακά. Όμως, επειδή τα προβλήματα δεν θα λυθούν στο προσεχές μέλλον και οι πιέσεις που θα δέχεται η χώρα μας θα είναι μεγάλες, σε συνδυασμό με την κόπωση τόσο στον Έβρο όσο και στην υπόλοιπη χώρα, θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί.
Οι λύσεις βρίσκονται στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον, γιατί αυτοί μπορούν να πιέσουν αποφασιστικά την Άγκυρα και τη Μόσχα να σταματήσουν να εκβιάζουν με την απειλή των προσφύγων και μεταναστών την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ.
Ο Ερντογάν θέλει την υποστήριξη της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, για να κρατήσει τα παράνομα κεκτημένα του στη Βόρεια Συρία και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια – και ο Πούτιν, να υποστηρίξει τον αχυράνθρωπό του Άσαντ και τα γεωπολιτικά του συμφέροντα στην περιοχή.
Αλήθεια, γιατί η Ρωσία δεν παίρνει οργανωμένα ένα μέρος των Σύριων προσφύγων στο έδαφός της, μέχρι να τελειώσουν οι εχθροπραξίες;
Γιατί μαζί με τον Ερντογάν και τον Άσαντ τους στέλνουν στην Ελλάδα και την ΕΕ;
Αλήθεια, αφού ο Πούτιν είναι ο μεγάλος σύμμαχος της Συρίας, γιατί οι Σύριοι πρόσφυγες δεν ζητούν και δεν πηγαίνουν στη Ρωσία;
Βέβαια, οι απαντήσεις είναι εύκολες, αφού όλοι ξέρουν ότι η ΕΕ –παρά τις αδυναμίες και τα λάθη της– είναι η καλύτερη περιοχή του κόσμου για να ζει κάποιος.
Έχει βέβαια και τα ακροδεξιά και νεοναζιστικά αγκάθια της, που ξαφνικά έγιναν φίλοι της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Φαντάζομαι όλοι καταλαβαίνουν, αρμόδιοι και πολίτες, την υποκρισία και δεν θα πέσουν στην παγίδα τους, ενισχύοντας αντικειμενικά τα εσωτερικά ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 125 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.