ΚΥΣΕΑ: Ασύμμετρη απειλή για την Ελλάδα – Τα Πέντε μέτρα για τα σύνορα

0

Στις 18:00 την Κυριακή 1 Μαρτίου ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου, με θέμα το μεταναστευτικό και τα γεγονότα στα σύνορα του Εβρου αλλά και στα νησιά, όπως η Λέσβος και η Χίος. Η συνεδρίαση, που συγκλήθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διήρκεσε 3,5 ώρες.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μια ασύμμετρη απειλή. Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας, δήλωσε ότι «τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της. Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε στη συνέχεια ότι «λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις. Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας

Τα 5 μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνόρων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ακολούθως, παρέθεσε τα 5 μέτρα για την ενίσχυση των ελληνικών συνόρων στα οποία κατέληξε το ΚΥΣΕΑ.

  1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
  2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Share.

Comments are closed.