Ο Μητσοτάκης ακύρωσε το ταξίδι στη Σάμο και συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη για να αντιμετωπίσει τις ορδές των μεταναστών

0

Σύσκεψη για το προσφυγικό – λόγω της έκτακτης κατάστασης στα σύνορα – συγκαλεί το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ακύρωσε το προγραμματισμένο για το Σάββατο ταξίδι του σε Σάμο, Λέσβο και Χίο, όπου επρόκειτο να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των νησιωτών. Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σε κάποια άλλη στιγμή.
Η ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου τουΠρωθυπουργού
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για αύριο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.»

Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προσφυγικό (δες ΕΔΩ), ανέβασαν «κόκκινο συναγερμό» στα σώματα ασφαλείας. Στρατός, Αστυνομία και Λιμενικό βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα, έχοντας σαφείς εντολές: « Δεν θα περάσει κανείς».

Έβρος: Μετανάστες προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα
Το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκαν νέα επεισόδια στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας μεταξύ αστυνομικών και μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μαζική προσπάθεια να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών στις Καστανιές Έβρου έκαναν αργά το βράδυ της Παρασκευής μετανάστες που βρίσκονται στα σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το thrakinea.gr. Η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, «απάντησε» με ρίψη δακρυγόνων.
Όπως μεταδίδει στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο ίδιο σημείο εδώ και ώρες, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα.


DW: 120.000 πρόσφυγες/μετανάστες προ των πυλών της Ελλάδας
Σύμφωνα με την DW η Τουρκία ζητά τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιντλίμπ και πιέζει με το προσφυγικό δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες. Έτσι, πλέον τα τουρκικά παράλια και τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτα μέχρι νεωτέρας καθώς 120.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη κοντά στα παράλιες για να μετακινηθούν προς την Ελλάδα.

Συνομιλίες Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες
Ο πρωθυπουργός, διεθνοποίησε το πρόβλημα καθώς επικοινώνησε με τους ηγέτες της ΕΕ. Συνομίλησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρέδρο Εμανουέλ Μακρόν τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού εξήγησε τις ενέργειες της κυβέρνησής του, φέρεται να διεμήνυσε στους ηγέτες ότι «θα θωρακίσω τα σύνορά μου με οποιονδήποτε τρόπο».

Η μοναδική ευκαιρία του κ. Μητσοτάκη
Τώρα είναι μια ευκαιρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να δώσει μια λύση στο μεταναστευτικό και αυτή έρχεται από την Τουρκία.
Μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της γειτονικής χώρας να αφήσει εκατοντάδες, εκτιμήσεις ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό, να φτάσουν ανενόχλητοι στον Έβρο και να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα, η πρώτη αντίδραση της Ελλάδας, ήταν να στείλει αστυνομικούς και στρατιώτες για να φυλάξουν την περιοχή. Μπορεί σποραδικά κάποιοι να κατάφεραν να περάσουν, όμως τα μέτρα της Ελλάδας φαίνεται ότι αποδίδουν. Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και μέσω twitter προς πάσα κατεύθυνση.
«Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή. Αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας».


Η διαχείριση της τωρινής κρίσης, αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για την κυβέρνηση, μετά το φιάσκο της στα νησιά, όχι μόνο να αναστρέψει το κλίμα, αλλά για να δώσει κάποια λύση στο ακανθώδες αυτό πρόβλημα.
Αν υποχωρήσει και μάλιστα μετά και τις δηλώσεις Μητσοτάκη και Χρυσοχοϊδη, δεν θα έχουμε να κάνουμε με μια προσωπική ήττα των Μητσοτάκη και Χρυσοχοϊδη, αλλά μάλλον για μια εθνική ήττα.

Δείτε βίντεο του euronews


Δείτε βίντεο του τούρκικου τηλεοπτικού καναλιού aHBR που αναμεταδίδει το thrakinea.gr

Share.

Comments are closed.