Categories: Κοινωνία

Νέα Ειδομένη φτιάχνει ο Ερντογάν στον Έβρο – Ενόχληση Μητσοτάκη για την στάση των ευρωπαίων

Επεισόδια και οι συγκρούσεις στα σύνορα έχουμε το τελευταίο 48ωρο, έπειτα από το μήνυμα για “άνοιγμα των συνόρων” από την Τουρκία.
Εκατοντάδες πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά παραμένουν στην ουδέτερη ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων, στις Καστανιές του Έβρου.
Νωρίτερα δε υπήρξε και νέος γύρος επεισοδίων στις Καστανιές όπου οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ προσπάθησαν και συγκράττησαν τους μετανάστες που βρίσκονται στο σημείο και θέλουν να περάσουν στα ελληνικά σύνορα.
Οι μετανάστες βρίζουν πετούν πέτρες προς τα ΜΑΤ και εκείνοι απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.
Να σημειωθεί πως όπως ανέφερε η Καθημερινή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στον Έβρο ενισχύονται με την αποστολή δύο λόχων Καταδρομών από τον Στρατό Ξηράς.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι καταδρομείς έχουν να ενεργοποιηθούν σε παρόμοια επιχείρηση από το 1994 και το 1997 όταν είχαν λάβει μέρος στις προσπάθειες επιτήρησης των Ελληνοαλβανικών συνόρων.
Μια νέα Ειδομένη επιχειρεί να φτιάξει στον Έβρο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν προωθηθεί στην συνοριακή γραμμή και επιχειρούν να περάσουν τον φράκτη με κάθε τρόπο.
Σύμφωνα με αναφορές, οι τουρκικές αρχές όχι μόνο δεν εμποδίζουν τους μετανάστες αλλά τους ωθούν προς τα σύνορα με την Ελλάδα τα οποία βρίσκουν κλειστά, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται εκεί.

Κάποιοι τα κατάφεραν
Τοπικά ΜΜΕ της Θράκης αναφέρουν πως τις πρώτες πρωινές ώρες κάποια από τις ομάδες των ατόμων που προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα από τα σύνορα του Έβρου, τα κατάφερε. Εντοπίστηκε, στις Καστανιές λίγο αργότερα. Μια άλλη ομάδα μεταναστών κατάφερε επίσης να περάσει τα ελληνικά σύνορα, κατά μήκος του Έβρου και εντοπίστηκε.

Μεμονωμένα άτομα πάντως εθεάθησαν το πρωί να κινούνται πεζή σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.

Ισχυρή αστυνομική παρουσία
Οι ελληνικές αρχές ασφαλείας που επιχειρούν στην περιοχή του Έβρου, δίνοντας έναν υπεράνθρωπο αγώνα υπό ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είναι γύρω στα 350 άτομα. Με παράλληλες περιπολίες και με τη συνδρομή συνοριοφυλάκων, προσπαθούν να ανακόψουν τις προσπάθειες διέλευσης των μεταναστών, κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Δυνάμεις της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να καταφθάνουν από χθες το απόγευμα στην μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ όπου χθες επιχειρήθηκε “εισβολή”, ενώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν και δυνάμεις του στρατού.
Εκτός από τους Έλληνες άντρες της FRONTEX, στην περιοχή συνδράμουν και ελικόπτερα, ενώ έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά τη

Συνεχίζει τις απειλές ο Ερντογάν
Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει να απειλεί με νέα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα.

Προειδοποίησε ότι η χώρα του “δεν μπορεί να αντιμετωπίσει” ένα νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία και επεσήμανε ότι θα αφήσει τα σύνορα με την Ευρώπη ανοικτά, επικρίνοντας την ΕΕ ότι δεν βοήθησε επαρκώς την Άγκυρα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό βάρος.
Λέμε εδώ και καιρό ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τέτοιους αριθμούς προσφύγων“, υπογράμμισε ο Ερντογάν.
Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, αλλά δεν κάνετε όποτε, οπότε ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας“, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ο Τούρκος πρόεδρος.
Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της“, κατέληξε.

Ενόχληση Μητσοτάκη για την στάση των ευρωπαίων
Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταστήσει σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πρέπει να σεβαστεί την συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε έχει ενοχλήσει την ελληνική κυβέρνηση κάτι που αποτυπώθηκε και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου. Η Άγκυρα θέλοντας να πιέσει τις Βρυξέλλες προκειμένου να ενισχυθεί με νέα κοινοτικά κονδύλια, εκβιάζει ανοίγοντας τα σύνορα τους για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στα τουρκικά παράλια.

Ο Πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσουν τις επαφές τους με τους ευρωπαίους εταίρους τονίζοντας πως τα Ελληνικά σύνορα, είναι ευρωπαϊκά. «Η Ελλάδα δέχθηκε χθες μία οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας και άντεξε προστατεύοντας τα σύνορά μας και της Ευρώπης» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης.
Εκείνο που κατέστησε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλες του τις συνομιλίες που είχε, είναι πως η Ελλάδα δεν θα “πληρώσει” την επίθεση της Τουρκίας στην Συρία.

Δείτε την ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τσαλαπατάνης Αριστομένης*: Κώστας Παττακός – Ο Δήμαρχος όλου του Χαλανδρίου

Ξημερώματα Παρασκευής 26 Απρίλιου 2024 έφυγε από την ζωή ένα από τα πιο σημαντικά και…

7 λεπτά ago

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β2 Αθηνών

Πέθανε ο Χάρης Μπελτεγρής, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Ο Χάρης Μπελτεγρής…

2 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Πρώτη φορά στο θέατρο τα παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Δύο τμήματα των δημοτικών μας παιδικών σταθμών, τα «Σπουργιτάκια» του Α΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού και τα…

4 ώρες ago

Τομέας Παιδείας: Διάλογος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Εκδοτικών Συλλόγων για το Πολλαπλό Σχολικό Βιβλίο

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με εκπροσώπους των εκδοτών βιβλίου στις 26 Απριλίου…

7 ώρες ago

Το «τελευταίο αντίο» στον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Κώστα Παττακό

Το Χαλάνδρι, σε κλίμα βαθιάς θλίψης, αποχαιρέτησε τον πρώην δήμαρχο Κώστα Παττακό, ο οποίος έφυγε από…

19 ώρες ago

Παρέμβαση από την εισαγγελέα του Α. Πάγου για τη μη παραγραφή των αδικήματων – Οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας για την απόφαση

Αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο…

24 ώρες ago