Βριλήσσια: Οι Ηπειρώτες τίμησαν την επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων [Φωτο]

0

Σε μια πολύ όμορφη εκδήλωση το περασμένο Σάββατο, στην κατάμεστη αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος» στο πάρκο ΤΥΠΕΤ, οργανώθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Ηπειρωτών Βριλησσίων ο «Πύρρος» για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ευθύμιος Ρέντζιος, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην παράδοση της πόλης από τον Εσάτ Πασά και στην απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αυτοθυσία των εθελοντικών σωμάτων που αγωνίστηκαν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο Κερκυραίος βουλευτής και ποιητής Λορέντζος Μαβίλης ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη του Δρίσκου. Όπως ανέφερε ο κ. Ρέντζιος τα τελευταία λόγια του Μαβίλη στο συμπολεμιστή του Νίκο Καρβούνη ήταν: «Περίμενα πολλές τιμές, από τούτον τον πόλεμο, αλλά όχι και την τιμή να θυσιάσω τη ζωή μου για την Ελλάδα μου».
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Θάλεια Πορφύρη η οποία και αναφέρθηκε στην μεγάλη ιστορική σημασία της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και την υψηλή παρακαταθήκη που αφήνουν στην πατρίδα οι θυσίες των Ελλήνων ηρώων.
Μελοποιημένα ποιήματα του Γεώργιου Σουρή για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων τραγούδησε η χορωδία της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας ενώ προβλήθηκε και το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα πήραμε τα Γιάννενα…».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι πρώην Δήμαρχοι Βριλησσίων Νίκος Παπαδόπουλος και Κώστας Ιωαννίδης, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Νέα Πνοή για τα Βριλήσσια» Γιάννης Πισιμίσης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Σοφία Χαντζάρα, η Δημοτική Σύμβουλος Χριστίνα Μαλακού, η πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου μαθητικής ζωής Δήμου Βριλησσίων» Κατερίνα Βουτσαδάκη κλπ.
Συντονίστρια της εκδήλωσης η Δημοτική Σύμβουλος της “Νέας Πνοής” και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Βριλησσίων Σοφία Μαντινίδου.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.