ΠΟΣΥΠ: Δεκαήμερη παράταση παραλαβής δικαιολογητικών ζητούν οι υπάλληλοι του υπ. Παιδείας

0

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) καταγγέλλει την υποστελέχωση και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής κλπ  των υπηρεσιών και κάνει φανερή την αδυναμία των περιφερειακών υπηρεσιών να ανταποκριθούν στον τεράστιο φόρτο που έχει προκύψει από παραλαβή των αιτήσεων της προκήρυξης 2ΓΕ/2019 των 1501.000 υποψηφίων. Τούτων δοθεντών ζητά την παράταση παραλαβής των αιτήσεων της προκήρυξης 2ΓΕ/2019, έως τις 13 Μαρτίου 2020, και των προκηρύξεων 1ΓΤ/2020 & 2ΓΔ/2020 έως τις 20 Μαρτίου 2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΣΥΠ
«Αστοχία και αδιαφορία της Πολιτικής Ηγεσίας

Με την εξέλιξη της μαζικής προσέλευσης 150.000 υποψήφιων εκπαιδευτικών στις διευθύνσεις εκπαίδευσης στο πλαίσιο των προκηρύξεων για πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών μέσω ΑΣΕΠ, αναδεικνύονται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο οι παθογένειες της διοίκησης της εκπαίδευσης αλλά και οι αστοχίες των ασκούμενων πολιτικών σε αυτή:

 • Η Διοίκηση και οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν να εξυπηρετήσουν όχι μόνον τη διοικητική υποστήριξη των 15000 σχολικών μονάδων και του μαθητικού τους δυναμικού, αλλά και την μεγαλύτερη πληθυσμιακά ομάδα του δημοσίου αυτή των εκπαιδευτικών, σε όλες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.
 • Η Διοίκηση και οι διοικητικοί υπάλληλοι δίνουν διαχρονικά αυτό τον αγώνα κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, όπως
  • η υποστελέχωση και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού,
  • η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής,
  • η έλλειψη αξιοπρεπών χώρων εργασίας,
  • η έλλειψη καθαριότητας και κανόνων υγιεινής,
  • η πολυνομία,
  • η αδιαφορία και η άγνοια πολλές φορές της Κεντρικής Διοίκησης,
  • η έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού,
  • η μεταβίβαση εργασιών άλλων Υπουργείων ή φορέων (ΑΣΕΠ, ΟΑΕΔ, κ.α.) στις διευθύνσεις εκπαίδευσης
  • η κάλυψη των διευθυντικών θέσεων στη διοίκηση από εκπαιδευτικούς και ο αποκλεισμός των διοικητικών από αυτές

Τα παραπάνω και πολλά άλλα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα συνθηκών εργασίας μέσα στις διευθύνσεις εκπαίδευσης.
Η ΠΟΣΥΠ παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών σωματείων ή ομοσπονδιών τις ημέρες αυτές, μόνον δικαίωση μπορεί να αισθάνεται, διότι όλα αυτά έχουν επισημανθεί από εμάς στην Πολιτική Ηγεσία ήδη από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, δηλαδή πολύ πριν το πρόβλημα γίνει αντιληπτό εκτός των Διευθύνσεών μας.
Επιβεβαιώνεται με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι όλα όσα επισημαίνουμε επί χρόνια, δεν αποτελούν συντεχνιακές διεκδικήσεις αλλά τις μόνες ρεαλιστικές προτάσεις για να μπορούν οι υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης να ανταποκρίνονται στο πολυσύνθετο και ογκώδες έργο τους.
Με έκπληξη μαθαίνουμε για έκτακτες συναντήσεις και έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν.
Προειδοποιούμε ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποφασιστεί και να εφαρμοστεί ερήμην μας, ειδικά αν προβλέπει δυσμενείς όρους εργασίας για τους συναδέλφους μας, όπως π.χ. υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.
Με αγανάκτηση αντιμετωπίζουμε την αστοχία της Πολιτικής Ηγεσίας, με την οποία ενώ τρέχει η προθεσμία παραλαβής των χιλιάδων αιτήσεων της προκήρυξης 2ΓΕ/2019 και έχει φανεί ήδη η ακραία επιβάρυνση Υπηρεσιών και υπαλλήλων, ξεκινά και την διαδικασία παραλαβής αιτήσεων 2 ακόμη προκηρύξεων (1ΓΤ/2020 & 2ΓΔ/2020), στις ίδιες περίπου ημερομηνίες!
Αποδεικνύοντας τον επαγγελματισμό μας, την αλληλεγγύη μας προς τον κλάδο των εκπαιδευτικών, αλλά και την κοινωνική μας ευαισθησία και ευθύνη, δεν προχωρήσαμε στη παρούσα φάση σε καμία δυναμική κινητοποίηση, διότι ακόμη και μία ώρα απεργίας θα δυναμίτιζε την όλη διαδικασία, παρότι οι συνάδελφοι μας και οι υπηρεσίες μας έχουν ήδη ξεπεράσει για μια ακόμη φορά τα όρια αντοχής τους.
Επίσης υπενθυμίζουμε ότι τον προσεχή Ιούνιο θα πρέπει να απολυθούν 40.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί σε 2 ημέρες, ενώ παράλληλα θα τρέχουν και όλες οι απαιτητικές εργασίες των Διευθύνσεων, όπως οι επιλογές στελεχών εκπαίδευσης,. Όταν λοιπόν θα βρεθεί οποιαδήποτε υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου που μπορεί να διεκπεραιώνει αυτόν τον όγκο εργασιών και σε αυτές τις προθεσμίες , παρακαλούμε να μας την υποδείξουν.
Καλούμε την Πολιτική Ηγεσία
, τους Συλλόγους των εκπαιδευτικών αλλά και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να δείξουν την αναγκαία εμπιστοσύνη στη διοίκηση, να αφεθούν οι υπάλληλοι απερίσπαστοι να επιτελέσουν το έργο τους, να αποτραπεί η οποιαδήποτε ένταση, να αφεθεί η κάθε διεύθυνση και σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της να οργανώσει καλύτερα το έργο της, χωρίς υποδείξεις και ντιρεκτίβες και να δούμε από κοινού το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας παραλαβής ώστε αφενός κανείς εκπαιδευτικός να μην στερηθεί το δικαίωμα κατάθεσης των δικαιολογητικών του αλλά και κανείς διοικητικός υπάλληλος μην καταλήξει στο νοσοκομείο, όπως συνέβη στο προηγούμενο διάστημα σε διευθύνσεις μας από την τεράστια πίεση.
Υπενθυμίζοντας ότι στο αμέσως χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί η δεύτερη και εξίσου απαιτητική φάση της διαδικασίας, αυτή της καταχώρησης των αιτήσεων των 150.000 εκπαιδευτικών, περιμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Πολιτικής Ηγεσίας τόσο προς τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης της διαδικασίας, όσο και θεσμικών παρεμβάσεων προς την επίλυση των μεγάλων και χρόνιων προβλημάτων της διοίκησης.

Ως άμεση ενέργεια απαιτούμε την παράταση παραλαβής των αιτήσεων
της προκήρυξης 2ΓΕ/2019, έως τις 13 Μαρτίου 2020,

Ζητάμε την παράταση παραλαβής των αιτήσεων
των προκηρύξεων 1ΓΤ/2020 & 2ΓΔ/2020 έως τις 20 Μαρτίου 2020.

Για το Δ.Σ.
         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ                                                     ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΓΚΑΣ»

Share.

Comments are closed.