Novartis: Επιστολή Προανακριτικής στον Άρειο Πάγο για την άρνηση των μαρτύρων να καταθέσουν

0

Επιστολή στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου επέδωσαν πριν από λίγη ώρα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με την οποία ενημερώνουν για την άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων να καταθέσουν, θέτουν θέμα επανεξέτασης του καθεστώτος προστασίας ενώ αναφέρονται και στις προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων.
Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο τα μέλη της επιτροπής παραθέτουν τις διαδικασίες που ακολούθησαν για την εξέταση των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» επαναλαμβάνοντας ότι επιμένουν να εξεταστούν με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σοφουλάκη.
Παραθέτουν επίσης τα όσα διαδραματίστηκαν στην ΓΑΔΑ υπογραμμίζοντας ότι η Ελένη Τουλουπάκη δεν έδωσε την συγκατάθεση της για τον τρόπο εξέτασης τους. Στο σημείο αυτό επαναφέρουν το θέμα μη αποστολής σημαντικών εγγράφων της δικογραφίας στη Βουλή από την εισαγγελέα Διαφθοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πλιώτας μετέφερε τα αιτήματα της προανακριτικής επιτροπής στον επόπτη αντεισαγγελέα της εισαγγελίας Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσο.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα πάντως, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε φόβους για τη ζωή του καθώς και των μαρτύρων-εάν αποκαλυφθούν οι πραγματικές τους ταυτότητες.

Η θέση των κομμάτων

Η ΝΔ επιμένει στην στάση της ότι οι μάρτυρες θα πρέπει να καταθέσουν όπως ακριβώς κατέθεσαν τον Δεκέμβριο του 2019 στους αρμόδιους εισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται γνωστό ότι η πρόταση του είναι να καταθέσουν οι μάρτυρες όπως λέει η ΓΑΔΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης κατηγορεί τον Άδωνι Γεωργιάδη για στοχοποίηση των μαρτύρων και απειλών για ειδικά δικαστήρια των πολιτικών αντιπάλων.
 «Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής, Δώρα Αυγέρη, κατηγορώντας τους ότι «το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

«Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας, που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος», επισήμανε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου και πρόσθεσε: «Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτήν την υπόθεση, πρέπει να καταθέσουν, όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα. Υπάρχει προηγούμενο διότι οι μάρτυρες εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη». Ο κ. Κεγκέρογλου έθεσε, επίσης, θέμα για την καθυστέρηση στη διαβίβαση εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς. «Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια;», σημείωσε ο βουλευτής.

Για προσχηματικές μεθοδεύσεις κατηγόρησε τα άλλα κόμματα που μετέχουν στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος εκ προοιμίου ζήτησε άρση του καθεστώτος προστασίας μαρτύρων. Το αίτημα του ΚΚΕ δεν συνάντησε, όμως, ευήκοα ώτα.  «Διατηρούν τις μάσκες, και λόγω καρναβαλιού, στους προστατευόμενους μάρτυρες. Έπεσαν, όμως, οι μάσκες των πολιτικών κομμάτων, αφού έχουμε μία συμπαιγνία. Δεν θέλει ούτε η ΝΔ ούτε το Κίνημα Αλλαγής να εξεταστεί η υπόθεση επί της ουσίας. Θέλουν απλά και μόνο να καλλιεργούν πρόσκαιρες εντυπώσεις, ο καθένας για το δικό του συμφέρον, διότι τους βολεύει αυτή η κατάσταση», κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προανήγγειλε ότι θα επαναφέρει το ζήτημα.
«Εμείς θα επανέλθουμε πάλι με την πρότασή μας, δηλαδή άρση του καθεστώτος προστασίας και ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του. Δεν θα συμμετέχουμε σε εξέταση των μαρτύρων υπό καθεστώς προστασίας», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Την πρόταση του ΚΚΕ για άρση του καθεστώτος προστασίας στηρίζει η Ελληνική Λύση.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή, πατώντας πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει

 

Share.

Comments are closed.