Categories: Κοινωνία

Novartis: Βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Σαράφη» στη ΓΑΔΑ

Ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Novartis «Μάξιμος Σαράφης» αρνήθηκε να προσέλθει για να εξεταστεί από την προανακριτική επιτροπή στη χωρίς κουκούλες ή άλλα μέσα αλλοίωσης χαρακτηριστικών.   Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του.
Ο «Μάξιμος Σαράφης» κλήθηκε και απάντησε ότι δεν προτίθετο να προσέλθει και έτσι με βάση τις προβλέψεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή του. Άγνωστο παραμένει τί στάση θα τηρήσει η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας που έχει κληθεί προς εξέταση σήμερα, η «Αικατερίνη Κελέση».
Νωρίτερα ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δικονομικά τερτίπια – όπως καταγγέλλει η πλειοψηφία – προσπάθησαν να μπλοκάρουν την εξέταση των προστατευόμενων και να διατηρήσουν τις “κουκούλες” στους “Μάξιμο Σαράφη” και “Αικατερίνη Κελέση” που στήριξαν το στήσιμο της σκευωρίας Novartis. Επιχειρώντας δε να οξύνουν την αντιπαράθεση τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα μετέχουν στην αποστολή της επιτροπής για την εξέταση των “κουκουλοφόρων”
Να σημειωθεί ότι η απόφαση για αυτοπρόσωπη και δια ζώσης εξέτασης των δύο προστατευόμενων ελήφθη με την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της προανακριτικής καθώς μόνο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην διατήρηση της κουκούλας. Πάντως, ο πρόεδρος της προανακριτικής Ιωάννης Μπούγας επισημαίνει ότι η εξέταση των μαρτύρων θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε και τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντεισαγγελέας έλαβε τις καταθέσεις χωρίς διακριτικά, όπως άλλωστε επιβάλλει ο νόμος.
Αναφορικά με την διαδικασία της εξέτασης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από τους βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ έχει υπενθυμιστεί η ρήτρα μυστικότητας που έχουν ως ανακριτικοί λειτουργοί ιδίως ως προς την αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας των μαρτύρων. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα εξεταστεί ο Μάξιμος Σαράφης και την Τετάρτη η Αικατερίνη Κελέση.
Βασική επιδίωξη των βουλευτών απο την εξέταση είναι να διαπιστωθεί εαν υπήρξε εργαλειοποίηση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων απο την εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα.
Ήδη υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για εργαλειοποίηση του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων που θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο εάν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες του κ. Νίκου Μανιαδάκη πως ο «Μάξιμος Σαράφης» είναι ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η «Αικατερίνη Κελέση» η κ. Μαρία Μαραγγέλη.
Απ’ ότι φαίνεται επιβεβαιώνονται αυτοί που εκτιμούσαν ότι υπήρχε πιθανότητα να μην εμφανιστούν στην ΓΑΔΑ Σαράφης και Κελέση, προκειμένου να αποφύγουν την εξέτασή τους. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν πως θα επιβεβαιωθεί η προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας: Διάλογος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Εκδοτικών Συλλόγων για το Πολλαπλό Σχολικό Βιβλίο

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με εκπροσώπους των εκδοτών βιβλίου στις 26 Απριλίου…

4 ώρες ago

Το «τελευταίο αντίο» στον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Κώστα Παττακό

Το Χαλάνδρι, σε κλίμα βαθιάς θλίψης, αποχαιρέτησε τον πρώην δήμαρχο Κώστα Παττακό, ο οποίος έφυγε από…

15 ώρες ago

Παρέμβαση από την εισαγγελέα του Α. Πάγου για τη μη παραγραφή των αδικήματων – Οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας για την απόφαση

Αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο…

20 ώρες ago

3ο This is Athens – City Festival: Πάνω από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πρωτεύουσας που διαρκεί από 1 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

Υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά στην Αθήνα με ένα πρωτότυπο πικ-νικ, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ανοίγοντας…

23 ώρες ago

Όσα πρέπει αν γνωρίζουμε για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και το τι γιορτάζουμε κάθε μέρα

Μπήκαμε στη Μεγάλη εβδομάδα και φυσικά πλησιάζει η κορύφωση του θείου δράματος, αλλά η Ανάσταση…

1 ημέρα ago

Τι θα δούμε στα κανάλια την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

Τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα τα κανάλια τροποποιούν το πρόγραμμα τους αντικαθιστώντας ενημερωτικές…

1 ημέρα ago