ΚΙΝΑΛ: Διακομματική λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

0

Τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον εκσυχρονισμό του πτωχευτικού δικαίου των φυσικών προσώπων, ζητά το Κίνημα Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά, μάλιστα, να βγαίνει μπροστά αποστέλλοντας σχετική επιστολή (δείτε εδώ ολόκληρη την επιστολή) προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τους προέδρους όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων.
Δεδομένου ότι αυτό το θέμα έχει αντιμετωπιστεί και στο παρελθόν και μάλιστα για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, στην Χαριλάου Τρικούπη δεν θα μπορούσαν να κρύψουν την ευαισθησία τους για την προστασίας της πρώτης κατοικίας των αδύναμων δανειολήπτων. Αντίθετα, έχουν πολλές φορές πρωτοστατήσει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, ενώ άλλες τόσες έχουν θέσει προ των ευθυνών τους όσους έχουν με τις κυβερνητικές αποφάσεις τους, ακυρώσει στην πράξη την προστασία αυτή.
Ακόμα και τώρα, υπάρχει από καιρό κατατεθειμένη πρόταση, που σύμφωνα με τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, είναι κοστολογημένη και εφαρμόσιμη, στην οποία το κόμμα της Φώφης Γεννηματά ζητά συναίνεση. Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει έτοιμο να συζητήσει προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση σε ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας. «Η προστασία των σπιτιών είναι δουλειά όλων μας», λένε στο Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας λόγο για ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα σε ζήτημα εθνικών διαστάσεων και όχι για αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.
Ειδικότερα, παρατηρώντας ότι πολλά δάνεια μεταβιβάζονται σε funds χωρίς να ενημερώνονται οι δανειολήπτες για το ακριβές αντίτιμο της πώλησής τους από τις τράπεζες και χωρίς να μπορούν να διαπραγματευτούν μία βιώσιμη ρύθμιση, αλλά και πως μετά από την 1η Μαΐου δεν θα υπάρχει κάποιο μέσο προσφυγής για την προστασία της πρώτης κατοικίας πολλών εξ αυτών, στο Κίνημα Αλλαγής έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου. Την ίδια ώρα, όμως, μπαίνουν στη διαδικασία να συζητήσουν, προκειμένου η όποια νομοθετική πρωτοβουλία να προκύψει από διάλογο μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τη συνδρομή επιστημόνων και με τελικό στόχο μία βιώσιμη πρόταση που θα αποτρέπει άδικες και ακραίες καταστάσεις.
Για αυτόν τον λόγο ζητά και τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο την μελέτη του προβλήματος της υπερχρέωσης φυσικών προσώπων και νοικοκυριών και την διατύπωση πρότασης για τη δημιουργία νέου, δίκαιου, σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών. Το έργο της Επιτροπής αυτής, εφόσον τελικά συγκροτηθεί, θα πρέπει, για ευνόητους λόγους, σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, να έχει ολοκληρωθεί αυστηρά πριν από τη λήξη εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Share.

Comments are closed.