Αλλαγές στο Λύκειο: Επανέρχεται η τράπεζα θεμάτων και θα υπάρχει συνυπολογισμός των επιδόσεων και των τριών τάξεων του Λυκείου

0

Τα νέα στοιχεία που θα ισχύσουν για το Λύκειο είναι η επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και συνυπολογισμός των επιδόσεων και των τριών τάξεων του Λυκείου. Αυτό προκύπτει από τα όσα δήλωσε η  Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» αλλαγές στις τρεις τάξεις του Λυκείου προωθεί το υπουργείο Παιδείας.
Ειδικότερα, από το έτος 2020-2021 επανέρχεται στην Α’ Λυκείου η Τράπεζα Θεμάτων, δηλαδή οι «πανελλαδικού τύπου» γραπτές εξετάσεις από τάξη σε τάξη, ενώ το εθνικό απολυτήριο θα προκύπτει από τον συνυπολογισμό και των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή ανά τάξη. Για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα συνυπολογίζονται οι επιδόσεις των μαθητών και των τριών τάξεων του Λυκείου.
Στόχος είναι «το Λύκειο να μετατραπεί σε μια αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα με την καθιέρωση πιστοποιημένου εθνικού απολυτηρίου το οποίο θα είναι το εισιτήριο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» είχε δηλώσει σχετικά ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου, προσθέτοντας πως «η μεταρρύθμιση αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, τα νέα προγράμματα σπουδών την ενίσχυση των προϋποθέσεων προαγωγής και απόλυσης των μαθητών στο Λύκειο».
Για την Τράπεζα Θεμάτων, ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου είχε δηλώσει πως το ΙΕΠ θα καλέσει το επόμενο διάστημα εκπαιδευτικούς να υποβάλουν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα θέματα θα αξιολογηθούν από επιτροπές ειδικών που θα συστηθούν από το ΙΕΠ και εφόσον κριθούν κατάλληλα θα συμπεριληφθούν στην τράπεζα. Επίσης θα επανεξετασθούν τα θέματα της τράπεζας του 2014.
Στη Γ’ Λυκείου σχεδιάζεται επίσης η μείωση των ωρών διδασκαλίας των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων (από 7ωρα σε 6ωρα ή 5ωρα) αλλά και η μείωση των ομάδων προσανατολισμού από τέσσερις που είναι σήμερα σε τρεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα επανέλθουν μαθήματα γενικής παιδείας που είχαν αφαιρεθεί από την Γ’ τάξη του Λυκείου.
Μείωση εισακτέων – κατώτατη βάση εισαγωγής
Την ίδια ώρα αναμένεται να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των φετινών εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να ανακοινωθεί την Άνοιξη, να θεσπιστεί «διπλή βάση εισαγωγής», μια που θα ορίζεται ως κατώτατη από το υπουργείο Παιδείας και μία που θα ορίζουν τα πανεπιστημιακά τμήματα. 
«Αναφορικά με το Λύκειο σχεδιάζουμε μεταξύ άλλων την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων στην Α’ Λυκείου, από το έτος 2020-2021 και σταδιακά τα επόμενα χρόνια στις υπόλοιπες τάξεις, την αποκατάσταση μαθημάτων γενικής παιδείας στη Γ’ Λυκείου, τον συνυπολογισμό με αυξανόμενη διαβάθμιση ανά τάξη, των επιδόσεων των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεκινώντας με τους μαθητές που θα εισαχθούν στην Α Λυκείου, το έτος 2020-2021, και τούτο προκειμένου να ενισχυθεί ο αυτόνομος παιδαγωγικός ρόλος του Λυκείου και να βελτιωθεί η παρεχόμενη εκπαίδευση» είχε δηλώσει σχετικά η Νίκη Κεραμέως.

Share.

Comments are closed.