Βραβεία Όσκαρ: Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ξένης Ταινίας στα «Παράσιτα», Χοακίν Φίνιξ και Ρενέ Ζελβέγκερ οι νικητές Α Ρόλου

0

Σε θρίαμβο για τα ”Παράσιτα” εξελίχθηκε η βραδιά της 92ης Απονομής των Βραβείων Όσκαρ. Η ταινία του Νοτιοκοεράτη Μπονγκ Τζουν Χο, τιμήθηκε με τα Όσκαρ  Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ξένης Ταινίας, αφήνοντας πίσω της τις αγγλόφωνες συνυποψήφιές της. Τα «Παράσιτα» και το «1917» ήταν τα δυο φαβορί, όμως ο η ταινία του Μπονγκ Τζουν-χο κατάφερε να κερδίσει την ταινία του Σαμ Μέντες. 
Με αφιέρωμα σε υποψήφιες – για Όσκαρ  – ταινίες, τραγούδι, χορό από τους Τζανέλ Μονέ και Μπίλι Πόρτερ και ένα μικρό φόρο τιμής στις γυναίκες σκηνοθέτες οι οποίες είναι λίγες, ξεκίνησε η 92η τελετή απονομής Όσκαρ.
Τα πρώτα Όσκαρ  κέρδισαν ο Μπραντ Πιτ (Β Ανδρικό) και οι ταινίες κινουμένων σχεδίων «Toy Story 4» και «Hair Love». Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκαν η Ιντίνα Μενζέλ, Ορόρα και τραγουδίστριες από όλο τον κόσμο που τραγούδησαν το «Into The Unknown» από το «Ψυχρά κι Ανάποδα ΙΙ», στη δική τους γλώσσα.
Τα βραβεία Πρωτότυπου και Διασκευασμένου Σεναρίου κέρδισαν τα «Παράσιτα» και «Τζότζο», αντίστοιχα. Το Όσκαρ Μικρού μήκους ταινίας live-action κέρδισε το «The Neighbors’ Window». Το Όσκαρ «Σχεδιασμού Παραγωγής» πήγε στο «Κάποτε στο…Χόλιγουντ». Το Όσκαρ  Κοστουμιών κέρδισε η Τζάκλιν Ντούραν για τις δημιουργίες της στις «Μικρές Κυρίες». Η Λόρα Ντερν είναι η νικήτρια του Όσκαρ  Β Γυναικείου για την ερμηνεία της στην ταινία του Νόα Μπόμπακ, «Ιστορία Γάμου». 
Στη συνέχεια στη σκηνή ανέβηκε ο Eminem, ο οποίος τραγούδησε το «Lose Yourself», τραγούδι που έγραψε για την ταινία «8 Mile» και κέρδισε το Όσκαρ  Τραγουδιού το 2002. Ο δημοφιλής ράπερ αποθεώθηκε από όλη την αίθουσα.
Επόμενοι νικητές Όσκαρ  ήταν τα «Μίξη Ηχου» και «Ηχητικά Εφε» που κέρδισαν οι ταινίες «Ford v. Ferrari» και «1917». Το Όσκαρ  Διεύθυνσης Φωτογραφίας κέρδισε ο Ρότζερ Ντίκινς για το «1917» και το Μοντάζ οι Αντριου Μπάκλαντ και Μάικλ ΜακΚάσκερ για το «Ford v. Ferrari». Το Όσκαρ  «Οπτικών Εφέ» κέρδισε το «1917», το «Μακιγιάζ και Κομμώσεις» η ταινία «Βόμβα». Το Όσκαρ  «Διεθνούς Ταινίας» κέρδισαν τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο.
Ο Ελτον Τζον τραγούδησε σε ένα πολύχρωμο σκηνικό, το υποψήφιο για Όσκαρ  «I’m Gonna Love Me Again», από την ταινία «Rocketman». «Όλες οι γυναίκες είναι υπερήρωες και θέλουμε να τιμήσουμε τη μαέστρο που απόψε καθοδηγεί την ορχήστρα στη μουσική που ακούγεται σε υποψήφιες ταινίες», είπαν οι Γκαλ Γκαντότ και Σιγκούρνι Γουίβερ. Η Χίλντουρ Γκούντναντατιρ κέρδισε το Όσκαρ  Μουσικής για το «Τζόκερ», ο Ελτον Τζον το Όσκαρ  Καλύτερου Τραγουδιού για το «I’m Gonna Love Me Again». Όσκαρ  Σκηνοθεσίας κέρδισε ο Μπονγκ Τζουν-χο για τα «Παράσιτα». Αμέσως μετά, στη σκηνή ανέβηκε η Μπίλι Αιλις με τον αδερφό της Φίνεας για να ερμηνεύσουν το «Yesterday» των Beatles για το αφιέρωμα σε όσες προσωπικότητες του Χόλιγουντ πέθαναν το 2019 και 2020.
Ο Χοακίν Φίνιξ κέρδισε το Όσκαρ  Α Ανδρικού για την ερμηνεία του στην ταινία «Τζόκερ» του Τοντ Φίλιπς. Η Ρενέ Ζέλβεγκερ ήταν η νικήτρια του Όσκαρ  Α Γυναικείου για την ερμηνεία της ως Τζούντι Γκάρλαντ, στην ταινία Τζούντι.

Αναλυτικά οι νικητές:

  • Καλύτερη Ταινία: «Παράσιτα»
  • Σκηνοθεσία: Μπονγκ Τζουν-χο – «Παράσιτα»
    «Καθώς μεγάλωνα, υπήρχε μια φράση: Το πιο προσωπικό είναι το πιο δημιουργικό. Οταν ήμουν στο σχολείο, μελετούσα τις ταινίες του Μάρτιν Σκορσέζε. Κουέντιν, σ’αγαπώ. Τοντι και Σαμ, σας θαυμάζω. Θα ήθελα να μοιράσω σε όλους το βραβείο»
  • Α′ Ανδρικός Ρόλος: Χοακίν Φίνιξ
     «Το πιο πολύτιμο δώρο που μας δίνει ο κινηματογράφος, είναι η έκφραση. Εχω υπάρξει δύσκολος στη δουλειά, αλλά εσείς μου δώσατε δεύτερη ευκαιρία», είπε ο Φίνιξ ενώ στο τέλος χρησιμοποίησε στίχο τραγουδιού του αδερφού του, Ρίβερ. 
  • Α′ Γυναικείος Ρόλος: Ρενέ Ζέλβεγκερ
    Η Ρενέ ευχαρίστησε τις συνυποψήφιές της στην κατηγορία, τους ηθοποιούς και συνεργείο που εργάστηκαν για την ταινία «Τζούντι» Οταν έχουμε ήρωες, συμφωνούμε μαζί τους, είπε η Ζέλβεγκερ. Τζούντι Γκάρλαντ, ήσουν ανάμεσα
  • Β′ Ανδρικός Ρόλος: Μπραντ Πιτ – «Κάποτε …στο Χόλιγουντ»
    Ο Πιτ ευχαρίστησε αφιέρωσε το βραβείο στα παιδιά του. 
  • Β′ Γυναικείος Ρόλος : Λόρα Ντερν – «Ιστορία Γάμου»
     «Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά μου και αφιερώνω αυτό το βραβείο στους ηθοποιούς – ήρωές μου. Είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων»
  • Κοστούμια: «Μικρές Κυρίες» -Τζάκλιν Ντούραν
    Η Ντούραν ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την σκηνοθέτιδα της ταινίας, Γκρέτα Γκέργουικ
  • Μοντάζ: Αντριου Μπάκλαντ και Μάικλ ΜακΚάσκερ – «Ford v. Ferrari»
  • Μουσική: Χίλντουρ Γκούντναντότιρ
     «Στις γυναίκες, της μαμάδες, στα κορίτσια που ακούνε τη μουσική μέσα τους, παρακαλώ μιλήστε, χρειαζόμαστε τη φωνή σας»
  • Φωτογραφία: Ρότζερ Ντίκινς – «1917»
    Ο βετεράνος Ρότζερ Ντίκινς κερδίζει δεύτερο Όσκαρ , είχε 15 υποψηφιότητες 
  • Μικρού μήκους ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Hair Love»
     «Η εκπροσώπηση έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα στα κινούμενα σχέδια», είπαν οι δημιουργοί του «Hair Love» και αφιέρωσαν το βραβείο στον Κόμπι Μπράιαντ.
  • Μικρού μήκους ταινία live-action: «The Neighbors’ Window» 
    Ο Μάρσαλ Κάρι αφιέρωσε το βραβείο στη μαμά του.
  • Ηχητικά Εφέ: «1917» – Μαρκ Τέιλορ, Στούαρτ Γουίλσον
    Ευχαρίστησαν τον Σαμ Μέντες 
  • Μίξη Ήχου: «Ford v. Ferrari»
  • Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Toy Story 4»
  • Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: «American Factory»
     «Το ντοκιμαντέρ μας θα μπορούσε να είναι από οπουδήποτε με ανθρώπους που φορούν στολές και εργάζονται σκληρά», είπε η δημιουργός.
  • Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: «Learning to Skateboard in a War Zone If You’re a Girl»
     «Εργάζομαι στο Αφγανιστάν από το 2005 και αυτό το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στα κορίτσια που ζουν εκεί και είναι μαχήτριες», είπε η δημιουργός.
  • Διεθνής Ταινία: «Παράσιτα» 
    «Θέλω να ευχαριστήσω τους ηθοποιούς της ταινίας, τους συνεργάτες μου που μου επέτρεψαν να πραγματοποιήσω αυτό το όραμα»
  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Κάποτε στο Χόλιγουντ! Η πρώτη ανατροπή της βραδιάς!
  • Ειδικά Εφέ: «1917»
  • Διασκευασμένο Σενάριο: «Τζότζο» – Τάικα Γουατίτι
    Ο Γουατίτι ευχαρίστησε τη μητέρα του στο λόγο και αφιέρωσε το βραβείο στα παιδιά που επιθυμούν να αφηγηθούν μια ιστορία.
  • Πρωτότυπο Σενάριο: «Παράσιτα» – Μπονγκ Τζουν-χο, Χαν Τζιν-γουόν
     «Είναι το πρώτο Όσκαρ  για την Νότιο Κορέα. Ευχαριστώ όλους τους ηθοποιούς που βρίσκονται απόψε εδώ και με βοήθησαν να κάνω την ταινία», είπε ο σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν-χο.
  • Μακιγιάζ και Κομμώσεις: «Βόμβα»
    Τραγούδι: «I’m Gonna Love Me Again», «Rocketman» – Ελτον Τζον
  • Ο Ελτον Τζον ευχαρίστησε τα παιδιά του, τους φίλους, συνεργάτες και συνυποψηφίους του. 
  • Σχεδιασμός Παραγωγής: «Κάποτε στο…Χόλιγουντ»
     «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Κουέντιν Ταραντίνο και την επική του ταινία», είπαν οι υπεύθυνες σχεδιασμού παραγωγής.
Share.

Comments are closed.