Δεσμώτες του Φαλήρου: Η απόφαση του ΚΑΣ για τους σιδηροδέσμιους σκελετούς

0

Σε ενδιάμεση λύση κατέληξε το ΚΑΣ για τους «Δεσμώτες του Φαλήρου» και τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του αρχαιολογικού ευρήματος.
Έπειτα από συνεδρίαση 6 ωρών, τα μέλη του ΚΑΣ γνωμοδότησαν κατά πλειοψηφία υπέρ της εισήγησης της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την προστασία των Δεσμωτών του Φαλήρου.
Η τελευταία πρότεινε την κατά ύψος απόσπαση των Δεσμωτών του Φαλήρου σε μπλοκ ή τη μεταφορά του σε πολύ κοντινή θέση, την εξυγίανση του υπεδάφους και την επανατοποθέτηση στο ίδιο σημείο. Η τελική μελέτη θα εισαχθεί σε μελλοντική συνεδρίαση του ΚΑΣ, ενώ θα συνεχιστούν τα συμπληρωματικά μέτρα προστασία των Δεσμωτών του Φαλήρου.

Οργή Μενδώνη για τους παρατημένους «Δεσμώτες του Φαλήρου» πλάι στο ΚΠΙΣΝ
Παρατημένοι κάτω από μία τέντα παραμένουν οι 79 ανθρώπινοι σκελετοί από την ομαδική ταφή που βρέθηκε στο Φάληρο, πλάι στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και έστειλε το ζήτημα στο ΚΑΣ. «Η εικόνα που εμφανίζει η ανασκαφή των Δεσμωτών είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Η ευθύνη είναι τεράστια. Διασύρεται το ΥΠΠΟΑ από λόγους καθαρής ιδεοληψίας. Το εύρημα το οποίο προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας εγκαταλείφθηκε στη τύχη του. Το αποτέλεσμα μετράει και αυτό είναι η απραξία. Όχι μόνο για αυτά που κάνουμε, αλλά και για αυτά που δεν κάνουμε φέρουμε ακεραία την ευθύνη. Έχουν σημειωθεί ουσιαστικές παραλείψεις από το 2016 και το εύρημα βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση» σημείωνε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, με πρωτοβουλία της οποίας το θέμα ανατέθηκε στο ΚΑΣ.

Νε σημειωθεί ότι εδώ και τέσσερα χρόνια παραμένουν απροστάτευτοι οι «Δεσμώτες του Φαλήρου», μάλιστα σε άρθρο μας μες τίτλο «Απροστάτευτοι από τις καιρικές συνθήκες οι «δεσμώτες του Φαλήρου» στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος» επισημαίναμε το πρόβλημα και εκτιμούσαμε ότι ο τότε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς θα υπέγραφε τη σχετική απόφασης που θα έδινε την δυνατότητα να συνεχιστούν την ανασκαφή, κάτι που δεν έγινε

Δείτε βίντεο της ΕΡΤ (15/04/2016) σχετικά με το θέμα αυτό

Share.

Comments are closed.