Μητσοτάκης: Μνημόνιο στο ποδόσφαιρο με FIFA και UEFA ή Grexit

0

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να βάλει το…πιστόλι του ποδοσφαιρικού Grexit στο τραπέζι αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Έρχεται μνημόνιο με σφραγίδα UEFA-FIFA και σαρωτικές αλλαγές σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. 
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που… «το άρρωστο κλίμα θα συνεχιστεί θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε τη Super League, γιατί καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα από το να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινό συμφέρον».
Ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει τις αποφάσεις του για τα επόμενα βήματα: την ερχόμενη εβδομάδα, κυβερνητικό κλιμάκιο θα μεταβεί στην Ελβετία, την έδρα της UEFA, όπου θα έχει συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους και της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά και της FIFA. Σε δεύτερο χρόνο και μάλλον τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στην Αθήνα θα φτάσει ο Τζιάνι Ιφαντίνο, ο ισχυρός άνδρας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.
Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μνημόνιο με FIFA και UEFA, ζητώντας να συνδράμουν και οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες, σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε με διακοπή πρωταθλήματος και ποδοσφαιρικό Grexit. Τόνισε δε ότι δεν κρύβεται πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.
Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει επί της ουσίας ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο, γι’ αυτό και ξεκινά με ένα σαφές μήνυμα προς τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ότι έχουν δύο επιλογές: ή να δεχθούν το Μνημόνιο και να είναι μέρος της διάδοχης κατάστασης, συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που φέρνουν χρήματα και πρεστίζ, ή να τορπιλίσουν τη διαδικασία και να υπάρξει Grexit.
Με αυτό το δίλημμα ο πρωθυπουργός απαντά και με σαφή τρόπο στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, καθώς πετά την μπάλα στους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου. Στην κυβέρνηση, δε, γνωρίζουν ότι, αν τα πράγματα οδηγηθούν στο απώτατο σημείο, μεγάλο μέρος της κοινωνίας που παρακολουθεί αηδιασμένο τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα συναινέσει ασμένως σε ένα σενάριο ευρωπαϊκής εξόδου.
Πέραν από αυτό ο πρωθυπουργός επιθυμεί να πάει και ένα βήμα παραπέρα, καθώς είναι σαφές ότι, αν προχωρήσουν τα σχέδια για ένα Μνημόνιο με τη σύμπραξη  UEFA και FIFA, τότε θα μιλάμε για άλλο ποδόσφαιρο. Καμία από τις σημερινές δομές δεν θα μείνει ανέγγιχτη από τις αλλαγές. Με άλλα λόγια, το μνημόνιο θα επηρεάσει συνολικά το ποδόσφαιρο.
Βεβαίως, όλα αυτά σημαίνουν και αλλαγή στον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης «ελληνικό ποδόσφαιρο». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής έστειλε το μήνυμα ότι παίρνει ο ίδιος πάνω του τα πράγματα, εξ ου και θα δει ο ίδιος τον κ. Ινφαντίνο. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι περιθωριοποιείται ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Αυγενάκης δεν θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό κλιμάκιο που την ερχόμενη εβδομάδα θα πάει στην Ελβετία.

Share.

Comments are closed.