Με τριπλή αντεπίθεση Μητσοτάκη η Ελλάδα να μπήκε σφήνα στη Διάσκεψη του Βερολίνου

0

Δεδομένης της σημασίας της Διάσκεψης του Βερολίνου για την ευρύτερη περιοχή, κρίθηκε επιβεβλημένη η κινητοποίηση του ελληνικού διπλωματικού μηχανισμού, ώστε με κάθε τρόπο η χώρα μας να μπει σφήνα στη διάσκεψη, μετά τον αποκλεισμό της από τη διλάσκεψη.
Μετά την διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν προσκλήθηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου -κατόπιν πιέσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild, αν και επισήμως η γερμανική κυβέρνηση το διέψευσε – το Μαξίμου σε συνεργασία με το υπ. Εξωτερικών κατέστρωσε τα επόμενα βήματα.

Κίνηση πρώτη: Οι μυστικές συνεννοήσεις για το ταξίδι Χαφτάρ στην Αθήνα
Αρχικά, κάτω από συνθήκες άκρατης μυστικότητας, σχεδιάστηκε το ταξίδι του Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα και οι συναντήσεις του με Μητσοτάκη και Δένδια. Επρόκειτο για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού που στέλνει πολλαπλά μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στο Βερολίνο. Ήδη, τα τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να σχολιάσουν την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ο Χαφτάρ είναι αναξιόπιστος.

Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν ήρθαν ξαφνικά ως «κεραυνός εν αιθρία». Είχε προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ένας διπλωματικός μαραθώνιος από πλευράς του υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε μια προσπάθεια να ανοίξουν αποτελεσματικοί δίαυλοι με πολλές χώρες της ευρύτερης περιοχής με τις οποίες η Ελλάδα μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες. Ο κ. Δένδιας είχε επαφές με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο, Μαρόκο αλλά και τη Λιβύη. Στη Βεγγάζη είχε συναντηθεί με τον Χαλίφα Χαφτάρ με τον οποίο εγκαινίασε μια σταθερή επικοινωνία και μάλιστα τότε κλείστηκε το ραντεβού για την Αθήνα κι έμενε να επιλεγεί η χρονική στιγμή.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κρίθηκε ότι ήταν χθες ο κατάλληλος χρόνος, αμέσως μετά την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ στη Λιβύη και αμέσως πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου. Έτσι, σημειολογικά και μόνο το γεγονός ότι ο τελευταίος σταθμός του Χαφτάρ πριν το Βερολίνο ήταν η Αθήνα, παίζει τον ρόλο του.

Κίνηση δεύτερη: Η προειδοποίηση Μητσοτάκη για βέτο στην ΕΕ
Το δεύτερο σημείο καμπής, ήταν η προειδοποίηση του Έλληνα πρωθυπουργού στην συνέντευξή του στον Alpha ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο – τόσο σε επίπεδο ΥΠΕΞ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής – αν οι όποιες αποφάσεις της Συνόδου του Βερολίνου, δεν απορρίπτουν κατηγορηματικά το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Προϊδέασε δε ότι θα στείλει και σχετική επιστολή στην Άνγκελα Μέρκελ.

Κίνηση τρίτη: Το τηλεφώνημα δυσαρέσκειας Μητσοτάκη στην Μέρκελ
Η τρίτη παρέμβαση Μητσοτάκη ήταν η επιστολή που έστειλε και το τηλεφώνημα που έκανε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ας ξεκινήσουμε από το τηλεφώνημα. Σε αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης «εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας». Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξέθεσε «τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών». Κάλεσε δε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, «να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται». Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, «η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες».
Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την αποστολή σχετικής επιστολής από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Γερμανίδα καγκελάριο για το γεγονός ότι «κακώς δεν προσκληθήκαμε», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Πέμπτης. «Η Ελλάδα είναι περιφερειακή δύναμη σταθερότητας. Έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη. Μαζί με την Ιταλία είμαστε οι γειτονικές χώρες της Λιβύης και θα έπρεπε να είμαστε στο Βερολίνο για να συζητήσουμε για το μέλλον μίας χώρας, η σταθερότητα της οποίας ενδιαφέρει την Ευρώπη, ενδιαφέρει και ιδιαίτερα την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner