ΚΙΝΑΛ: Επαναχορήγηση 13ης σύνταξης – Κατέθεσε πρόταση νόμου

0

Υπέρ της επαναχορήγησης κανονικής 13ης σύνταξης τάσσεται το Κίνημα Αλλαγής. Σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής, με πρώτη υπογράφουσα την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Όπως σημειώνει η ΚΟ του ΚΙΝΑΛΛ, η πρόταση νόμου στοχεύει:

  • Στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με τη μερική αποκατάσταση των σημαντικών περικοπών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας.
  • Στην αποστολή ισχυρού μηνύματος στην ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή έστω οικονομική ανάκαμψη συνδέεται με την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, το οποίο αποτελεί για εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες, επένδυση στον άνθρωπο και την οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.
  • Στην επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης σε μόνιμη βάση από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς την προϋπόθεση των ματωμένων υπερπλεονασμάτων και της υπερφορολόγησης.

Η πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ

Πρόταση Νόμου του Κινήματος Αλλαγής για την «Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης»
Αιτιολογική έκθεση
Επί του Άρθρου μόνου
Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης
Ο οικονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2004-2009 διαμόρφωσε για τη χώρα έναν εφιάλτη χρέους και δημοσιονομικού ελλείμματος για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτήθηκαν επώδυνα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημαντικό μέρος αυτών των μέτρων επωμίσθηκαν οι συνταξιούχοι της πατρίδας μας, το εισόδημα των οποίων περικόπηκε είτε με μειώσεις συντάξεων είτε με την περικοπή αρχικά και την κατάργηση στη συνέχεια των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας (περικοπές οι οποίες έχουν κριθεί από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικές). Πλέον τούτων, συνεπεία του 3ου αχρείαστου Μνημονίου, που προκάλεσε η ανερμάτιστη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι συνταξιούχοι της χώρας μας υπέστησαν αφενός δραματικές μειώσεις των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους καθώς και του εφάπαξ βοηθήματος μέσω κυρίως του νόμου 4387/2016, αφετέρου την κατάργηση του Ε.Κ.Α.Σ. και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που συνδυαστικά δημιουργούσαν ένα προστατευτικό δίκτυ και διασφάλιζαν μια αξιοπρεπή διαβίωση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Με το άρθρο αυτό , προτείνεται η επαναχορήγηση μόνιμης 13ης σύνταξης για κάθε έτος αρχής γενομένης από το 2020 σε όλους τους συνταξιούχους και στους λαμβάνοντες επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία από τον Ε.Φ.Κ.Α. αλλά και στους δικαιούχους του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. Η 13η σύνταξη είναι πλήρης , δηλαδή αντιστοιχεί στο ύψος της σύνταξης ή του επιδόματος που λαμβάνει κατά την 1η Δεκεμβρίου εκάστου έτους ο συνταξιούχος και καταβάλλεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους από τον Ε.Φ.Κ.Α. και τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. αντίστοιχα. Παράλληλα, προβλέπεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης , προκειμένου να ρυθμιστεί κάθε λεπτομερειακό ζήτημα που απαιτείται για την εφαρμογή του άρθρου. Τέλος, καταργείται το άρθρο 120 του ν. 4611/2019, με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χορήγησε προεκλογικό επίδομα αντί της πλήρους κανονικής 13ης σύνταξης.
Με το άρθρο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζει σε συμβολικό επίπεδο τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθησαν τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι της χώρας μας και επιδιώκει την εν μέρει αποκατάσταση των αγοραστικών δυνατοτήτων και του βιοτικού επιπέδου τους. Αποτελεί, τέλος, η νομοθετική αυτή πρόταση σοβαρό σήμα προς όλη την ελληνική κοινωνία ότι η σταδιακή αποκατάσταση της «κανονικότητας» και η έστω μικρή αύξηση του πλούτου της χώρας διοχετεύεται προς άρση αδικιών και ενίσχυση του Κοινωνικού κράτους, ενισχύοντας της κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι προτείνοντες βουλευτές
Γεννηματά Φώφη
Αρβανιτίδης Γιώργος
Αχμέτ Ιλχάν
Γιαννακοπούλου Νάντια
Γκόκας Χρήστος
Καμίνης Γιώργος
Καστανίδης Χάρης
Κατρίνης Μιχάλης
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κεφαλίδου Χαρά
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λιακούλη Ευαγγελία
Λοβέρδος Ανδρέας
Μουλκιώτης Γιώργος
Μπαράν Μπουρχάν
Μπιάγκης Δημήτρης
Πάνας Απόστολος
Παπανδρέου Γιώργος
Πουλάς Ανδρέας
Σκανδαλίδης Κώστας
Φραγγίδης Γιώργος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ:
«ΕΠΑΝΑΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ 13ης ΣΥΝΤΑΞΗΣ»
Άρθρο μόνο
Επαναχορήγηση κανονικής 13ης σύνταξης

Στους συνταξιούχους του Ε.Φ.Κ.Α. λόγω γήρατος, αναπηρίας, θανάτου, προσυνταξιοδοτικής παροχής και στους δικαιούχους επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία καθώς και στους ανασφάλιστους υπερήλικες – δικαιούχους από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. του επιδόματος του άρθρου 93 του ν. 4387/2016 (Α΄85) και των άρθρων 1-3 του ν.1296/1982 (Α΄128), όπως ισχύουν, καταβάλλεται από το έτος 2020 και για κάθε επόμενο έτος 13η σύνταξη. Προϋπόθεση καταβολής της 13ης σύνταξης είναι τα πρόσωπα της παραγράφου αυτής να λαμβάνουν κύρια σύνταξη ή προσυνταξιοδοτική παροχή ή επίδομα κατά τα ανωτέρω την 1η Δεκεμβρίου του έτους χορήγησής της 13ης σύνταξης ή να δικαιώνονται τις ανωτέρω παροχές με απόφαση του κατά περίπτωση αρμοδίου οργάνου που ανατρέχει στην ίδια ως άνω ημερομηνία.
Το ύψος της 13ης σύνταξης είναι ίσο με το ποσό που τα πρόσωπα της παρ. 1 λαμβάνουν ως ακαθάριστη μηνιαία προσυνταξιοδοτική παροχή ή ως ακαθάριστο ποσό επιδόματος της παρ. 1 ή με το το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου του έτους χορήγησης της 13ης σύνταξης και μέχρι του ανωτάτου ορίου καταβολής σύνταξης και επιδομάτων από τον Ε.Φ.Κ.Α., όπως αυτό ισχύει κάθε φορά.
Αν το ίδιο πρόσωπο δικαιούται περισσότερες από μία κύριες συντάξεις ή προσυνταξιοδοτική παροχή ή/και επίδομα σύνταξης με αιτία την αναπηρία, το ποσό της 13ης σύνταξης, ισούται με το ακαθάριστο άθροισμά τους και μέχρι του ανωτάτου ορίου καταβολής συντάξεων και επιδομάτων από τον Ε.Φ.Κ.Α., όπως αυτό ισχύει κάθε φορά. Αν τη σύνταξη εκ μεταβιβάσεως λαμβάνουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, το ποσό της 13ης σύνταξης επιμερίζεται αναλόγως στα συνδικαιούχα πρόσωπα.
Η 13η σύνταξη υπόκειται στις κατά νόμο προβλεπόμενες κρατήσεις, καταβάλλεται εντός του μήνα Δεκεμβρίου κάθε έτους και βαρύνει τον Ε.Φ.Κ.Α. και τον Ο.Π.Ε.Κ.Α.
Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Το άρθρο 120 του ν.4611/2019 (Α73) καταργείται.

Οι προτείνοντες βουλευτές
Γεννηματά Φώφη
Αρβανιτίδης Γιώργος
Αχμέτ Ιλχάν
Γιαννακοπούλου Νάντια
Γκόκας Χρήστος
Καμίνης Γιώργος
Καστανίδης Χάρης
Κατρίνης Μιχάλης
Κεγκέρογλου Βασίλης
Κεφαλίδου Χαρά
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτρης
Λιακούλη Ευαγγελία
Λοβέρδος Ανδρέας
Μουλκιώτης Γιώργος
Μπαράν Μπουρχάν
Μπιάγκης Δημήτρης
Πάνας Απόστολος
Παπανδρέου Γιώργος
Πουλάς Ανδρέας
Σκανδαλίδης Κώστας
Φραγγίδης Γιώργος

Share.

Comments are closed.