Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρότεινε ο Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

0

Άνοιξε τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο στο αποψινό του διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι ήδη Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην χώρα μας.
Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε το μεσημέρι μαζί της και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το απόγευμα επικοινώνησε και με τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του και  τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.
Η κ. Σακελλαροπούλου δεν είναι κομματική υποψηφιότητα, ωστόσο χαίρει διακομματικής αποδοχής. «Όλοι αναγνωρίζουν τις δημοκρατικές αναφορές και την κοινωνική ευαισθησία της. Και, από όσο ξέρω, δεν προέρχεται από τη δική μας πολιτική οικογένεια» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.
Μάλιστα κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την αισιοδοξία τους, ότι η υποψήφια ΠτΔ θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία με πάνω από 200 ψήφους καθώς
Με την επιλογή του ο Μητσοτάκης στρίμωξε Τσίπρα-Γεννηματά
Με την επιλογή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρίμωξε τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και την Φώφη Γεννηματά.

Αυτό το λέμε  διότι η ανώτατη δικαστικός συγκεντρώνει προσόντα που δύσκολα μπορεί κανείς να αιτιολογήσει άρνησή του στο πρόσωπό της, ώστε να μην κατηγορηθεί για στενόμυαλη επιλογή με κομματικά χαρακτηριστικά

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δεν μπορεί να αρνηθεί την ψήφο του γιατί την είχε προτείνει για πρόεδρο του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2018 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, εκ των εμπίστων του Αλέξη Τσίπρα, πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή από το τότε υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Τσίπρα.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου δεν προϊδεάζει για αρνητική στάση, χωρίς να αγνοούμε ότι κάποιοι εισηγούνται ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει «παρών» στη σχετική ψηφοφορία, κάτι που δεν θα είναι ωφέλιμο πολιτικά για το ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει θετικά την Σακελλαροπούλου
Το Κίνημα Αλλαγής αποφάσισε να συνεδριάσει εκτάκτως στις 15:00 στη Χ. Τρικούπη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική και Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. Πληροφορίες από τη Χ. Τρικούπη λένε ότι η τελικά απόφαση θα είναι μάλλον θετική και τούτο γιατί «Είναι γυναίκα, είναι άμεμπτη, είναι δικαστικός – και χρειαζόμαστε έναν εξαιρετικό νομικό σε περίπτωση προσφυγής στη Χάγη – άρα θα είναι πολύ δύσκολο να αρνηθούμε την επιλογή αυτή», όπως λένε κάποιοι.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 με την καταγωγή της οικογένειάς της να είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).
Το 1982 διορίσθηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008).
Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). 
Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014)
Μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013).
Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015)
Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».
Είναι γόνος δικαστικής οικογένειας, δεδομένου ότι ο πατέρας της, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ενώ ήταν μέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου-Γιώργου Κοσκωτά.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.
Οκτώβριο του 2018, με πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, επελέγη ομόφωνα για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του ΣτΕ και εφόσον εκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner