Στις 19 Ιανουαρίου η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη – Απουσιάζει η Ελλάδα από τη λίστα

0

Τη διοργάνωση Διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης ανακοίνωσε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών,  για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Η Αθήνα ζήτησε να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Αθήνα είχε διαμηνύσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη Διάσκεψη. Τόσο ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισαν ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει να συμμετάσχει στη Διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί η μη τήρηση της συμφωνίας Τρίπολης – Άγκυρας για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Share.

Comments are closed.