Σοφία Πουλοπούλου*: Τα Εξάρχεια στο έλεος της Παραβατικότητας και της Ανομίας. Αδυναμία ελέγχου ή εσκεμμένη υποβάθμιση της περιοχής;

0

Δώσαμε το παρόν και στηρίξαμε την παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων των Εξαρχείων προς το Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, προκειμένου να επιδοθεί το κείμενο-διαμαρτυρία των κατοίκων της περιοχής, για την αδράνεια της αστυνομίας απέναντι στα κρούσματα κλοπών, ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών και τα τεράστια προβλήματα ασφάλειας εξαιτίας της καθημερινής παραβατικότητας, τα οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Πενταμελής αντιπροσωπεία κατοίκων συνομίλησε με τον Διοικητή του Τμήματος των Εξαρχείων, ο οποίος όπως μετέφερε μέλος της Επιτροπής των Κατοίκων, απάντησε ότι «για τα Εξάρχεια, η Κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στο πολιτικό και κοινωνικό έγκλημα και όχι στο ποινικό και ότι το αστυνομικό τμήμα δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, για να επιτελέσει το έργο του».
Πρωταρχικό μέλημα κάθε κυβέρνησης πρέπει να είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους και η ασφάλεια των πολιτών.
Οι κάτοικοι των Εξαρχείων, της Κυψέλης, της Ομόνοιας, ζουν την «κανονικότητα» μέσα στον φόβο, την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Τα παιδιά τους δεν θα παίξουν στην πλατεία. Οι ίδιοι θα κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια τους μόλις πέσει το σκοτάδι. Τα αυτοκίνητά τους θα βανδαλιστούν. Τα μαγαζιά τους θα καταστραφούν. Βλέπουν τις αντικειμενικές αξίες των σπιτιών τους συνεχώς να υποβαθμίζονται και κάποιοι να «επενδύουν», στην αγανάκτησή τους, αγοράζοντας στο τέλος σε εξευτελιστικές τιμές τις περιουσίες τους. Αυτό δεν λέγεται «ανάπτυξη» σε ένα δημοκρατικά ευνομούμενο κράτος δικαίου και Μητσοτάκη.
Το πρόβλημα των Εξαρχείων δεν βρίσκεται στην ξενοφοβία, στη διαφορετικότητα, στις διαφορετικές πολιτικές ιδέες που παράγονται.
Το πρόβλημα βρίσκεται στους μπαχαλάκηδες και στις συμμορίες ναρκωτικών, που δρουν υποκινούμενοι προς εξυπηρέτηση συμφερόντων και δεν θα λυθεί με την εφαρμογή αναχρονιστικών φασιστικών αντιλήψεων Νόμου και Τάξης, δέρνοντας, ξεφτιλίζοντας και τραμπουκίζοντας αθώους πολίτες προς «συνέτιση» και «παραδειγματισμό».
Η παρουσία της αστυνομίας είναι καθημερινή και οι αστυνομικοί καταβάλλουν υπερπροσπάθεια, εκτελώντας τις εντολές που παίρνουν άνωθεν. Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό, χωρίς ουσιαστική επίλυση του προβλήματος.
Για την καθολική λοιπόν αντιμετώπιση των προβλημάτων -πολιτικών, κοινωνικών και ποινικών – και την επιστροφή της ζωής των κατοίκων στην κανονικότητα – γίνεται σαφές πώς η Κυβέρνηση χρειάζεται να σχεδιάσει ένα σοβαρό σχέδιο πάταξης της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στην περιοχή και να αναδείξει τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, την Ομόνοια, το Πεδίον του Άρεως, τον Κεραμεικό, τον Κολωνό, τα Πατήσια και όλες τις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας σε ασφαλείς, ζωντανές περιοχές, αντίστοιχες των σύγχρονων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, που θα δύνανται να αναδείξουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία τους, γενόμενες πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών, στο όνομα της χαμένης πολυπόθητης ανάπτυξης.

Η Σοφία Πουλοπούλου είναι αναπληρώτρια  εκπαιδευτικός στη Σύρο, Αντιπρόεδρος ΔΣ Σύρου Τήνου Μυκόνου, Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου ΔηΣυ και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Πατήστε και δείτε τα 41 προηγούμενα άρθρα της Σοφίας Πουλοπούλου

Share.

Comments are closed.