Αποσύρονται οι αφίσες κατά των αμβλώσεων από το μετρό

0

Σφοδρές αντιδράσεις κάλεσαν οι αφίσες κατά των αμβλώσεων που εμφανίστηκαν το πρωί της Δευτέρας σε σταθμούς του μετρό. Οι αφίσες για τις αμβλώσεις τοποθετήθηκαν με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αφήστε με να ζήσω» και προκάλεσαν σοκ σε ένα μεγάλο τμήμα του επιβατικού κοινού.
Συγκεκριμένα το επιβατικό κοινό αντίκρισε αφίσες που στρέφονται κατά των αμβλώσεων, οι οποίες αναγράφουν: «Ήξερες ότι στο αγέννητο παιδί από την 18η ημέρα χτυπά η καρδιά του; Από την 42η μέρα ανιχνεύονται εγκεφαλικά κύματα; Από την 8η εβδομάδα όλα τα όργανά του έχουν δημιουργηθεί; Από την 10η εβδομάδα νοιώθει πόνο. Διάλεξε τη ζωή».

Η αντίδραση του Υπουργείου μεταφορών
Προ ολίγου, στο ζήτημα παρενέβη το υπουργείο Μεταφορών ζητώντας από τη ΣΤΑΣΥ να εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε να κατέβουν οι αφίσες για τις αμβλώσεις.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αναφέρει για τις αφίσες με θέμα τις αμβλώσεις ότι «ο έλεγχος και η έγκριση του περιεχομένου των διαφημίσεων που αναρτώνται στους χώρους του Μετρό, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ. Την αρμοδιότητα αυτή οφείλει να την ασκεί με υπευθυνότητα και κοινωνική συνείδηση».
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, «Η καμπάνια που ξεκίνησε σήμερα εναντίον των αμβλώσεων για την οποία το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είχαν την παραμικρή ενημέρωση, ανεξάρτητα από την προσωπική άποψη που δικαιούται ο καθένας να έχει, στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. Οι καμπάνιες που γίνονται στους δημόσιους χώρους δεν πρέπει να διχάζουν την κοινή γνώμη ούτε ασφαλώς να προσβάλουν γυναίκες που έχουν αναγκαστεί να κάνουν μια τέτοια δύσκολη επιλογή στη ζωή τους».
Καταλήγοντας, για το ζήτημα των αφισών για τις αμβλώσεις, το υπουργείο γνωστοποιεί ότι «κάλεσε τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να εξηγήσει το σκεπτικό με το οποίο επέτρεψε μια τέτοια καμπάνια και ζήτησε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να κατέβουν το συντομότερο οι αφίσες από τους χώρους του Μετρό».

Ανακοίνωση του Τομέα Ισότητας του Κινήματος Αλλαγής
«Μας εξέπληξε το περιεχόμενο της σημερινής αφίσας που αναρτήθηκε στους σταθμούς του Μετρό Αττικής, για “το αγέννητο παιδί”.
Οι γυναίκες όλου του πλανήτη αγωνίστηκαν σκληρά για την κατάκτηση του ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής στην κύηση.
Στην Ελλάδα για πρώτη φορά νομιμοποιήθηκε η άμβλωση με το Ν. 1609/1986 από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα.
Φυσικά για τις γυναίκες η έκτρωση είναι η εσχάτη επιλογή, παραμένει όμως επιλογή.
Πρώτος στόχος η αντισύλληψη.
Η υπογεννητικότητα αντιμετωπίζεται με οικονομικά μέσα, κίνητρα στο εισόδημα των εργαζόμενων, παιδικούς σταθμούς και ολοήμερα σχολεία.
Η μητρότητα είναι επιλογή κι όχι εξαναγκασμός.
Θεωρούμε ως απαράδεκτο το ότι το Υπουργείο Υποδομών και η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης που διαχειρίζεται το μετρό, αποδέχθηκαν αυτή την καμπάνια και απαιτούμε την άμεση διακοπή της και την απόσυρση της αφίσας

Share.

Comments are closed.