Ακόμη ένα διάγγελμα Τραμπ με στόχο τη δραματοποίηση της διεθνούς συγκυρίας και την ανάδειξη του εαυτού του ως μεγάλου ηγέτη.
Την αστάθεια που υπήρχε στις διεθνείς σχέσεις, στην οικονομία, στο περιβάλλον και τις μεγάλες ανισότητες, ο Τραμπ με τις επιλογές του τις οξύνει.
Αντί να ασκήσει την επιρροή του για να υπάρξουν ρυθμίσεις που θα κάνουν τον κόσμο πιο ασφαλή, πυροδοτεί την έντασή τους, πιστεύοντας πως έτσι θα λύσει τα προβλήματα των ΗΠΑ και θα επιβάλει παντού τους δικούς του όρους.
Στο σημερινό του διάγγελμα, όπου ύμνησε την ισχύ των ΗΠΑ, ουσιαστικά μάζεψε τις εμπρηστικές δηλώσεις του που ακολούθησαν τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Σουλεϊμανί, αρχηγού της παραστρατιωτικής οργάνωσης Κουτς (Ιερουσαλήμ στα περσικά).
Τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όταν αυτό μόνο με τη διεθνή συμφωνία που αποδέχθηκε η Τεχεράνη, πριν από λίγα χρόνια, μπορούσε να επιτευχθεί.
Ενώ μέχρι σήμερα έλεγε πως οι ΗΠΑ θα φύγουν από τη Μέση Ανατολή και είχε αρχίσει να το υλοποιεί, αφήνοντας χώρο για επέκταση στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, έστειλε κι άλλους στρατιώτες τις τελευταίες ημέρες και δήλωσε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να συμμετέχει στους νέους σχεδιασμούς.
Δήλωσε ότι δεν επηρεάζουν τις ΗΠΑ οι τιμές του πετρελαίου γιατί αυτός πέτυχε την αυτάρκειά τους.
Πρώτον, αυτό είναι ψέμα, γιατί η αυτάρκεια των ΗΠΑ είχε επιτευχθεί, όπως και η οικονομική ανάπτυξη, προτού αναλάβει την εξουσία και, δεύτερον, είναι τυχοδιωκτικό, διότι η μεγάλη άνοδος των τιμών του πετρελαίου πλήττει την παγκόσμια οικονομία, ειδικά της ΕΕ και φυσικά τη χώρα μας, και ευνοεί τις χώρες που παράγουν πετρέλαια, με πρώτη τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, Ερντογάν και Πούτιν εγκαινιάζουν στην Τουρκία τον νέο αγωγό Turkish stream, για να προμηθεύεται πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου η Τουρκία από τη Ρωσία. Και το νέο παράδοξο: ταυτοχρόνως καταγγέλλει τη Γερμανία για την κατασκευή του North stream 2 στη Βαλτική και επιβάλλει κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του.
Και για να καταλάβουμε τη συμπαιγνία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και ΗΠΑ, στην κοινή συνέντευξη Πούτιν-Ερντογάν, ο πρώτος δηλώνει: «Μαζί με την Τουρκία αποδεικνύουμε ότι σε μια εποχή που στην περιοχή μαζεύονται πολλά προβλήματα, εμείς, μαζί με την Τουρκία, βρίσκουμε δρόμους να βοηθάμε στην επίλυσή τους», θυμίζοντας τα λόγια του Τραμπ για τον Ερντογάν μπροστά στον εμβρόντητο Έλληνα πρωθυπουργό χθες στον Λευκό Οίκο.
Ακόμη, οι δυο τους για τη Λιβύη δηλώνουν: «Πρέπει να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και να αναζητηθεί πολιτική λύση».
Για τα τουρκικά στρατεύματα που είναι στη Λιβύη και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης κουβέντα δεν είπαν.
Στη συνάντηση του Βερολίνου για τη Λιβύη θα είναι και οι δύο, εμείς όχι – και τα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί θα είναι μέρος της νέας ρύθμισης.
Τα ελληνικά ΜΜΕ θα βρουν πάλι κάτι να πουν για το πόσο απομονωμένη είναι η Τουρκία.
Στην Αθήνα, πριν είναι οριστικά αργά, κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να καταλάβουν ότι η πραγματικότητα είναι άλλη από αυτήν που φαντάζονται και παρουσιάζουν στους πολίτες.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»