Η πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο – Τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ;

0

Ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μας έχει προιδελάσει περιγράφοντας σε αδρές γραμμές την πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση: «Ένας εκλογικός νόμος αναλογικός, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβερνήσεων».
Επίσης έχει δηλώσει ότι είναι «ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής» την οποία έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Με δεδομένα τα παραπάνω μαθαίνουμε ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει τελικά ένα εκλογικό σύστημα, που θα στηρίζεται σε κλιμακωτό μπόνους– όπως προβλέπει και η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής.
Τα τέσσερα σημεία-κλειδιά του νέου εκλογικού νόμου
Στον νέο εκλογικό νόμο θα υπάρχει πρόβλεψη για bonus 50 εδρών που θα δίνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, το οποίο θα ξεκινά από χαμηλά και θα αυξάνεται, όσο αυξάνεται και το ποσοστό.

Συγκεκριμένα:

  • Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25% (Κάτω από το 25% δεν υπάρχει κανένα bonus για το πρώτο κόμμα)
  • Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus έναν βουλευτή. Που σημαίνει ότι το maximum bonus των 50 εδρών, θα το λαμβάνει αν έχει επί πλέον 15% (από το αρχικό 25%). Επομένως το πρώτο κόμμα θα λαμβάνει bonus 50 έδρες, για να μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμο, μόνο αν φτάνει το 40% (σε αυτό διαφωνεί το ΚΙΝΑΛ που αντιπροτείνει 40 έδρες maximum).

Η κατάθεση της πρότασης του νέου εκλογικού νόμου στη Κίνημα Αλλαγής επισπεύδεται, όπως έχει διευκρινιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο, για να μην κατηγορηθεί ότι συνδέει την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θα πρέπει να σταθούμε λίγο, για να δούμε που διαφωνεί το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τον νέο εκλογικό νόμο. Το ΚΙΝΑΛ έχει ζητήσει την κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία θα ισχύσει στις αμέσως επόμενες εκλογές και νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόταση που παρουσίασε το 2018 το ΚΙΝΑΛ αναφέρει για το θέμα του μπόνους: «Το εκλογικό bonus θα δίδεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μια έδρα με ανώτατο όριο συνολικού bonus τις 35 έδρες. Με αυτή την πρόταση αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όταν με την ψήφο του εκφράζει την επιθυμία να αναδείξει ένα κόμμα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αλλιώς θα πρέπει να συγκροτούνται κυβερνήσεις συνεννόησης και προγραμματικής συνεργασίας, με ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή αποδοχή».
Με απλά λόγια, το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί στο να δίνεται bonus 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, ακόμη και με ποσοστό 40% και αντιπροτείνει να δίνεται bonus 35 έως 40 εδρών. Πάνω σε αυτό το σημείο θα υπάρξει προστριβή μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και κυβέρνησης, η οποία εκτιμά ότι με 35-40 έδρες δεν διασφαλίζεται η αυτοδυναμία.
Το ερώτημα είναι αν ο κ. Μητσοτάκης θα μπει σε διάλογο επί της ουσίας με το Κίνημα Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο, ζητώντας τις ψήφους και την υποστήριξή του, κάνοντας τις απαραίτητες υποχωρήσεις, και αν θα προτείνει ταυτόχρονα ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά, ώστε τα δύο θέματα να «κουμπώσουν» και να υπάρξει συμφωνία-πακέτο. Πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα ήταν αντίθετο με μια υποψηφιότητα όπως αυτή της Μαρίας Δαμανάκη (αν προκύψει τέτοιο σενάριο). Επαναλαμβάνουν ωστόσο αυτό που έχει δηλώσει επισήμως και η κυρία Φώφη Γεννηματά ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από τη ΝΔ.

Share.

Comments are closed.