Οι ηγέτες τεσσάρων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων συναντήθηκαν χθες στα Τίρανα προκειμένου να προωθήσουν το σχέδιό τους –που στηρίζεται και από την ΕΕ– για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και αγαθών στην περιοχή προκειμένου να δοθεί ώθηση στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.
Να τονιστεί ότι αυτές οι χώρες των φιλοδοξούν να ενταχθούν στην ΕΕ, όμως η ενταξιακή πορεία τους επιβράδυνε λόγω του Brexit και των ανεπαρκών εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.
«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτό επειδή είμαστε μικροί και ασήμαντοι αν δεν αυξήσουμε την εργατική και οικονομική αγορά μας», είπε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των συνομιλιών. «Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κοινή αγορά εργασίας, κάτι που σημαίνει να γίνουμε πιο ελκυστικοί για τους ξένους επενδυτές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, οι πολίτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας θα μπορούν να εργάζονται ελεύθερα σε αυτές τις χώρες, δεδομένης της έλλειψης εργατικού δυναμικού, και θα ευθυγραμμιστούν οι κανόνες ώστε να δημιουργηθεί μια αγορά 12 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είπε ότι η ΕΕ στηρίζει αυτό το σχέδιο και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χορηγήσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να τις βοηθήσει να εφαρμόσουν τις μεταξύ τους συμφωνίες.
Η άρση των συνοριακών ελέγχων θα επιταχύνει το διασυνοριακό εμπόριο και θα επιτρέψει στους ξένους τουρίστες να περνούν ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στα σύνορα. «Αν προσγειωθούν στο Βελιγράδι Κινέζοι τουρίστες, θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα σε όλες τις χώρες της περιοχής», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς τόνισε ότι «κάθε περιφερειακή ενέργεια θα πρέπει να βοηθά ώστε να δημιουργηθεί μια δυναμική πρόοδος που θα οδηγήσει τις χώρες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατόν».
Επόμενη συνάντηση στο Βελιγράδι
Η επόμενη συνάντηση της πρωτοβουλίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. «Μετά τη συνάντηση αυτή, οι πολίτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας θα έχουν ήδη τη δυνατότητα να αισθάνονται τα οφέλη αυτής της περιφερειακής συνεργασίας», δήλωσε ο Ζάεφ.
Κάλεσε τους ηγέτες όλων των χωρών της περιοχής να συμμετάσχουν σε μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι. «Μετά το Βελιγράδι, περιμένω ότι η συνάντηση θα γίνει στην Ποντγκόριτσα και ελπίζω ότι θα μπορέσει να συνεχιστεί στην Πρίστινα ή το Σεράγεβο», ανέφερε ο Ζάεφ.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…