Γιάννης Μαγκριώτης*: Μια δημοσκόπηση με κρίσιμες αναγνώσεις για όλα τα κόμματα, κυρίως όμως, για το Κίνημα Αλλαγής

0

Στην μηνιαία δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ έχουμε επανάληψη των ευρημάτων του προηγούμενου μήνα με οριακές αλλαγές στην πρόθεση ψήφου.
Μεγάλη σημασία όμως, έχουν τα λεγόμενα ποιοτικά ευρήματα.
Η κυβέρνηση διατηρεί την κυριαρχία στην φορολογική πολιτική, στην διαχείριση της τελευταίας ελληνοτουρκικής κρίσης και στα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας.
Παρουσιάζει όμως, μεγάλη υποχώρηση στην διαχείριση του μεταναστευτικού, όπου μόνο ένας στους τρεις συμφωνεί με την κυβερνητική διαχείριση.
Είμαι βέβαιος ότι, σύντομα θα παρουσιάσει υποχώρηση στην φορολογική πολιτική, όταν οι πολίτες θα την δουν συνδυαστικά ευρύτερα με τα αποτελέσματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.
Όμως, στα θέματα της ασφάλειας, θα κρατήσει την υψηλή αποδοχή, αφού η επιθετική ρητορική της κυβέρνησης και η ενίσχυση της αστυνόμευσης βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία, πού πέρα από την οικονομική κρίση, που της δημιουργεί ανασφάλεια, η παρουσία των μεταναστών και η παραβατικότητα των αντιεξουσιαστικών ομάδων την επιτείνει και την μετασχηματίζει και σε κρίση ταυτότητας, πού οι ιδεοληψίες της προηγούμενης κυβέρνησης δεν της επέτρεπαν να το αντιληφθεί.
Μια παρατήρηση όμως, σε σχέση με τους ψηφοφόρους του ΚΙ.ΝΑΛ, είναι κρίσιμη για το ίδιο.
Οι ψηφοφόροι του ΚΙ.ΝΑΛ κατά πλειοψηφία εγκρίνουν την φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και την διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης, ενώ στο προσφυγικό η θετική γνώμη τους είναι 10 μονάδες περίπου πάνω από το γενικό ποσοστό και στα θέματα της ασφάλειας έχουν πιο θετική γνώμη και από τους ψηφοφόρους της ΝΔ.
Η ηγεσία του ΚΙ.ΝΑΛ πρέπει να ανησυχεί για τα ευρήματα της έρευνας, αφού η πολιτική της στα θέματα αυτά δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από την εκλογική του βάση.
Τα ευρήματα εγείρουν μερικά κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Δεν πείθουν οι θέσεις του, ή δεν τις επικοινωνεί σωστά.
  2. Δεν έχει προτάσεις, ή οι ψηφοφόροι του συμφωνούν με τις προτάσεις της ΝΔ.
  3. Νιώθουν τόσο αρνητικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τους γνωστούς λόγους, ή νιώθουν πιο οικία με την ΝΔ επειδή συγκυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ;

Νομίζω, ότι αν δεν τα απαντήσει, η συνέχεια θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 112 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.