Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση Τραμπ δεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

0

Η κυβέρνηση Ντόναλντ Ταμπ δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, παρά το ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις δολοφονίες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.
Όπως μεταδίδει το RT, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μόργκαν Ορτέιγκους δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η θέση της διοίκησης δεν έχει αλλάξει. Οι απόψεις μας αντικατοπτρίζονται στην οριστική δήλωση του Προέδρου για το θέμα αυτό από τον περασμένο Απρίλιο».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος   δεν αναφερόταν ρητά στα γεγονότα του 1915-1923 με τον όρο «γενοκτονία». Σε δήλωσή του στις 24 Απριλίου χρησιμοποίησε την αρμενική φράση «Meds Yeghem», που σημαίνει «μεγάλες σφαγές», και δημοσίως τίμησε τη μνήμη περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων, αναφερόμενος σε όσους «υπέφεραν σε μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του 20ου αιώνα».
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με αποτέλεσμα η Τουρκία να δεχθεί ακόμη ένα χτύπημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής (ANCA) καταδίκασε τη δήλωση της αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θέτοντας μέσω Twitter το ερώτημα «έως πότε ο Τραμπ θα παραμένει αφοσιωμένος στον Ερντογάν;» και υπενθυμίζοντας την εξόντωση και εξορία εκατομμυρίων Χριστιανών μαρτύρων.

Share.

Comments are closed.