Γιάννης Μαγκριώτης*: Η θεοποίηση της επικοινωνίας φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα

0

Οι κυβερνήσεις και κάθε φορέας διαχείρισης εξουσίας έχουν ενσωματώσει την επικοινωνία στον πυρήνα της πολιτικής τους στρατηγικής.
Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες που οι επιχειρήσεις επέβαλαν το πρότυπο ζωής “Καταναλώνω, άρα υπάρχω“, οι πολίτες μεταλάχτηκαν σε καταναλωτές.
Το marketing των επιχειρήσεων, κυριάρχησε και στην πολιτική.
Γιαυτό οι πολιτικές αναλύσεις εξαφανίστηκαν και αντικαταστάθηκαν με την “πολιτική ατάκα“.
Τα ΜΜΕ κάθε είδους και ιδιοκτησίας, βρήκαν πρόθυμο, φθηνό και καταναλώσιμο πολιτικό προσωπικό.
Τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα τα ξέρουμε και μπροστά μας είναι τα χειρότερα.
Όμως σήμερα θα ήθελα να θίξω μια κυβερνητική εξαγγελία των τελευταίων ημερών, που πέραν του ότι είναι αναποτελεσματική, θίγει και την αξιοπρέπεια των νέων.
Είναι η περίφημη εξαγγελία για την χρηματοδότηση κατά 70% και για ένα χρόνο, της εργασία ενός επιστήμονα που θα γυρίσει από το εξωτερικό, με την υποχρέωση του εργοδότη να τον κρατήσει για ένα χρόνο ακόμη.
Πρώτον, είναι αναποτελεσματική γιατί ο αριθμός 500 είναι πολύ μικρός για τις εκατοντάδες χιλιάδες που είναι στο εξωτερικό και δεν θα επηρεάσει την παραγωγική οικονομία αισθητά.
Δεύτερον, ποιός επιστήμονας που έχει καλή δουλειά στο εξωτερικό θα γυρίσει πίσω με αυτούς τους όρους, που δεν είναι συγκρίσιμοι με αυτήν που ήδη έχει, και ακόμη περισσότερο με τον κίνδυνο ορατό, να βρεθεί άνεργος μετά δύο χρόνια;
Τρίτον, πως θα διασφαλιστεί η διαφάνεια και ποιές θα είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, όπως χρόνος στο εξωτερικό, ειδίκευση, εμπειρία, ηλικία και πολλά άλλα;
Το χειρότερο όμως είναι η αδικία των πολλών  περισσότερων νέων επιστημόνων με τα ανάλογα προσόντα, που για διάφορους λόγους έμειναν στην Ελλάδα, το παλεύουν και συνήθως υποαπασχολούνται και μάλιστα σε δουλειές διαφορετικές από τις σπουδές τους.
Θα κλείσω τις σκέψεις μου, τονίζοντας πως είναι και αντισυνταγματική η πρόταση, γιατί το δημόσιο δεν μπορεί να κάνει αυτό τον διαχωρισμό και φυσικά είναι αντίθετη στις διακηρύξεις της ΝΔ, για ελεύθερη οικονομία και ελευθερία επιλογών.
Πολιτική για την ανάπτυξη χρειάζεται η χώρα, που κυριαρχείται από καρτέλ, συντεχνίες και κρατικίστικες παλαιοκομματικές πρακτικές.
Μόνο τότε θα δημιουργηθούν πολλές και σταθερές θέσεις εργασίας, για τους νέους επιστήμονες, που προσπαθούν και κίνητρα για τα παιδιά που έφυγαν έξω.
Ας μην προσκαλούμε την νοημοσύνη τους, όταν μάλιστα δεν μπορούμε να τους δώσουμε βιώσιμες και ουσιαστικές λύσεις.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 111 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.