Categories: Εκπαίδευση

Επιλογή Διευθυντών 2017: Για κακουργήματα παραπέμπονται με βούλευμα και τα 6 μέλη διευρυμένου ΠΥΣΔΕ

ΣΟΚ στα στελέχη Εκπαίδευσης και στην εκπαιδευτική κοινότητα, προκαλεί η είδηση ότι στις 17 Μαρτίου του 2020 θα δικαστούν με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα έξι μέλη του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (ΠΥΣΔΕ).
Πρόκειται για μια υπόθεση που έφερε στο προσκήνιο «μπαράζ» αποκαλύψεων και καταγγελιών για «επιλεκτικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών».
Μετά λοιπόν από δύο χρόνια, αφού τελείωσε η προανακριτική διαδικασία, η Εισαγγελία Πειραιά αποφάσισε την παραπομπή και των 6 μελών του συμβουλίου για να δικαστούν με τις εξής κατηγορίες:

  • Παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση
  • Παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία και κατά συρροή
  • Ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος κατά συρροή

Μηνυτές είναι πέντε υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων, οι οποίοι εάν δικαιωθούν στα ποινικά δικαστήρια , έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.
Το διευρυμένο ΠΥΣΔΕ, είχε συγκροτηθεί με 4 εκπαιδευτικούς και στελέχη διοίκησης της εκπαίδευσης που είχαν διορισθεί από τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου και τους εξ’ οφιτσίο 2 αιρετούς του κλάδου, με τον 1ο να προέρχεται από την συνδικαλιστική παράταξη ΣΥΝΕΚ και τον 2ο από την παράταξη της ΔΑΚΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποβληθεί μία ακόμη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος δυο μελών του ΠΥΣΔΕ από έναν εκ των πέντε αυτών υποψηφίων Διευθυντών για εκφράσεις γράφηκαν από μέλη του Συμβουλίου στα φύλλα αξιολόγησης της συνέντευξης του. Η πρώτη δίκη δεν έγινε λόγω απουσίας ενός από τους κατηγορουμένους και ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Ιούνιο του 2020.
Η δίκη «των έξι» του ΠΥΣΔΕ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας, αλλά και ευρύτερα πολιτικό! Και αυτό διότι κλονίζεται ο ισχυρισμός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν… «Αξιοκρατικές διαδικασίες στο Δημόσιο», δεδομένου μάλιστα ότι, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, ο ένας εκ των κατηγορουμένων είναι συνδικαλιστής και κομματικό στέλεχος της Νομαρχιακής Επιτροπής Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ .

Το ιστορικό της υπόθεσης
Τον Ιούλιο του 2017 έγιναν οι κρίσεις για την επιλογή και τοποθέτηση διευθυντών σχολείων με τριετή θητεία. Η επιλογή των υποψηφίων διευθυντών από τα συμβούλια επιλογής (ΠΥΣΔΕ) βασιζόταν σε δύο σκέλη:

  1. Τη μοριοδότηση των υποψηφίων από τα τυπικά προσόντα.
  2. Τη μοριοδότηση της συνέντευξης τους στο ΠΥΣΔΕ.

Τα αποτελέσματα και οι τελικοί πίνακες όμως, προκάλεσαν εκπλήξεις και αντιδράσεις που επικεντρώνονταν στην αξιοπιστία και τη νομιμότητα των αποφάσεων – κρίσεων ενώ οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί και μετέπειτα μηνυτές έκαναν λόγο για «προσωπικές επιλογές».
Σύμφωνα μάλιστα με τις καταγγελίες που έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται από τους ίδιους, «εκείνη η συνέντευξη των υποψηφίων χρησιμοποιήθηκε ως «ασανσέρ» για να πάρουν υψηλή βαθμολογία και να γίνουν διευθυντές οι… κολλητοί και ταυτόχρονα να πάρουν χαμηλή και να κοπούν από διευθυντές οι… μη αρεστοί υποψήφιοι».
Όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες: «Από τα 6 μέλη του ΠΥΣΔΕ τα 5 ήταν συνδικαλιστές της παράταξης του ΣΥΝΕΚ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση εκείνης της εποχής…». Οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί μάλιστα προχωρούν ένα βήμα παραπάνω στις καταγγελίες τους.
Όπως λένε: «…είναι χαρακτηριστικό γεγονός ότι στις κρίσεις του Πειραιά οι υποψήφιοι διευθυντές που ήταν και υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αν και διέθεταν κατά πλειονότητα πολύ χαμηλή μοριοδότηση στα αντικειμενικά κριτήρια, έγιναν ΟΛΟΙ διευθυντές στη θέση άλλων συναδέλφων τους που διέθεταν πολύ περισσότερα μόρια και είχαν υψηλά προσόντα (μεταπτυχιακά, συγγραφές, παρουσία σε συνέδρια, πιστοποιήσεις κ.λπ.)».
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προανακριτική διαδικασία  κατά την οποία υπήρξε από τις υπηρεσίες του ΠΥΣΔΕ, υποχρεωτική κατάθεση όλων των εγγράφων που αφορούσαν την αξιολόγηση των 5 μηνυτών, διαπιστώθηκαν «σβησίματα» με διορθωτικό και παραποιήσεις βαθμολόγησης πάνω στα σχετικά πινάκια, όπως και ψευδείς καταγραφές αιτιολόγησης  της βαθμολόγησής τους στα φύλλα αξιολόγησης που το κάθε μέλος κατέθεσε για τους κρινόμενους υποψηφίους.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν, ότι εφόσον οι κατηγορίες κατά των 6 μελών του τότε διευρυμένου ΠΥΣΔΕ, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, το Υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο σύμφωνα με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας να τους θέσει σε διαθεσιμότητα και να τους παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της «απόλυσης».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δημιουργική ανατροπή – Κώστας Λύρος: Τραγική εξέλιξη για το Μεσολόγγι η απώλεια του Πρωτοδικείου – Το Μεσολόγγι ηττήθηκε.

«Μεγάλο πλήγμα στο ηθικό ανάστημα, στο κύρος και στην δυναμική του», η απώλεια του Κεντρικού…

2 ώρες ago

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής παρά τη διαφωνία του Εισαγγελέα – Θύελλα αντιδράσεων

Την αποφυλάκιση με όρους του Νίκου Μιχαλολιάκου διέταξε το Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας παρά την αντίθετη πρόταση…

2 ώρες ago

Δήμος Χαλανδρίου: Αθλητική Κατασκήνωση 2024 – Πότε και πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις συμμετοχής

Ο αγαπημένος θεσμός της «Αθλητικής Κατασκήνωσης» επιστρέφει και φέτος το καλοκαίρι, δίνοντας τη δυνατότητα στα…

5 ώρες ago

Επίσημη ανακοίνωση της Euroleague: Δικαιώνει Ολυμπιακό και Μπαρτζώκα για την “αλλοίωση” στο ΣΕΦ

Η Euroleague πήρε επίσημη θέση για τις επίμαχες φάσεις στα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την…

20 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Μετά από πολλά χρόνια φωτίστηκε και αναβαθμίστηκε το πάρκο της Ρεματιάς

Συντονισμένη επιχείρηση των υπηρεσίων του Δήμου Βριλησσίων για την  λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του πάρκου…

22 ώρες ago

«Δημιουργική Ανατροπή» – Κώστας Λύρος: Εορτές Εξόδου 2024 – Χαμηλότερες του κύρους του Δήμου και του θεσμού

Ανακοίνωση με την όποια ασκεί δριμεία κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον τρόπο που οργανώθηκαν…

23 ώρες ago