Ο Αγγελής στην προανακριτική για Novartis: Η Τουλουπάκη ήθελε να ασκηθούν διώξεις πριν τις εκλογές

0

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα κατάθεσης του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis. Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Τετάρτης.
Τι κατέθεσε ο κ. Αγγελής
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής φέρεται να τόνισε πως διαπίστωσε «παρανομίες και ατασθαλίες», ως εποπτεύων εισαγγελέας διαφθοράς. «Προσπαθήσαμε χωρίς θόρυβο εσωτερικά να τις διορθώσουμε. Δεν τα καταφέραμε για αυτό παραιτήθηκα. Μια άλλη θέση μου είναι πως ο επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς δεν είναι η κεφαλή. Εποπτευόμουν από την εισαγγελέα Αρείου Πάγου. Μιλάγαμε καθημερινά. Υπάρχει μια προσπάθεια κάποιοι να μείνουν στο απυρόβλητο», φέρεται να τόνισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
«Δεν πρόκειται να πω τις απόψεις μου αλλά την πραγματικότητα. Εάν εσείς θέλετε να αποκαλυφθεί η αλήθεια μία φορά, εγώ θέλω δέκα. Η γενική μου θέση για την υπόθεση Novartis είναι η εξής: Διαπίστωσα κάποιες παρανομίες, τις κατήγγειλα, προσπαθήσαμε να τις διορθώσουμε χωρίς να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης. Δεν τα κατάφερα όμως. Γι αυτό και υπέβαλα σχετικά υπομνήματα και παραιτήθηκα. Επίσης θέλω να πω ότι ο επόπτης δεν εποπτεύει μόνο, αλλά εποπτεύεται κιόλας. Εγώ έδινα πλήρη αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Υπάρχει μια προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές. Όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, για λόγους ευθιξίας θα έπρεπε να ζητήσουν εξαίρεση. Θα σας πω όλα όσα ξέρω για την υπόθεση και θα σας πω και για το αόρατο τρίτο πρόσωπο που υπήρχε και θα σας πω και ποιο είναι το πρόσωπο. Κρατούσα ημερολόγιο κάθε μέρα για όσα κάναμε όπως κάνω από την αρχή της καριέρας μου. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μου φανεί τόσο χρήσιμο», φέρεται να υποστήριξε.
Σχετικά με τη δικαστική συνδρομή και την αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ φέρεται να είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «Ενώ είχε ξεκινήσει δικαστική συνδρομή από την κα Ράικου, η κ.Τουλουπάκη την σταμάτησε. Ζήτησαν από την Αμερική ορισμένα στοιχεία. Οι Αμερικανοί αντί να απαντήσουν έστειλαν και εκείνοι αίτημα, το οποίο έφτασε στην κα Ράικου μετά την διαδρομή που προβλεπόταν διαδικαστικά να ακολουθήσει. Ό,τι είχαμε ζητήσει εμείς, το ίδιο ζήτησαν και εκείνοι. Όταν ανέλαβα έλεγα στην κυρία Τουλουπάκη ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο. Δεν έπρεπε να σταματήσει τη νόμιμη δικαστική συνδρομή και να πάει στη Βιέννη. Εκείνη όμως δεν με άκουγε και έκανε τα δικά της. Αυτό ήταν η πρώτη ένδειξη ότι κάποιος άλλος υπήρχε πίσω της. Στη Βιέννη είπα στους Αμερικάνους οτι δεν μπορούμε να συναντιόμαστε στους διαδρόμους. Τους είπα να ακολουθήσουμε τη νόμιμη δικαστική συνδρομή. Και γυρίσαμε από τη Βιέννη. Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι μια τρύπα στο νερό, στην υπόθεση Novartis. Δεν υπάρχει ούτε ένα νόμιμο στοιχείο από αυτές τις ενέργειες. Το κυριότερο σε ό,τι αφορά τη δικαστική συνδρομή: Υπάρχει δόλος στο σταμάτημα της δικαστικής συνδρομής. 
Όταν ζήτησα τα έγγραφα των Αμερικανών από την κα Τουλουπάκη, μου έδωσε οκτώ έγγραφα. Ήταν οκτώ όμως ή μου απέκρυψε; Η κ. Ράικου τηρούσε πρωτόκολλο, η κα Τουλουπάκη όχι και αυτό με έβαζε σε σκέψεις. Όταν της ζήτησα τις μεταφράσεις των εγγράφων μου έφερε πολύ περισσότερες των οκτώ. Άρα μου απέκρυψε έγγραφα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν έγγραφα στην Εισαγγελία Διαφθοράς που δεν τα ξέρει κανείς. Είχε υποχρέωση να τα βάλει όλα μέσα στο φάκελο της δικογραφίας και δεν το έκανε. Και αυτό είναι στοιχείο του δόλου. Είμαι πολύ περίεργος να δω τί θα πει η κα Τουλουπάκη γι αυτό. Σας προτείνω να τα ζητήσετε».
Στη συνέχεια φέρεται να κατέθεσε: «Υπήρχε κάποιος ισχυρότερος και η κα Τουλουπάκη μας έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια και εμένα και την κα Δημητρίου. Οι παρανομίες στη δικαστικής συνδρομής είναι ο βασικός λόγος για τον ενδεχόμενο δόλο της Τουλουπάκη σε κατάχρηση εξουσίας και του ηθικού αυτουργού.  
Η κα Τουλουπάκη απέκρυπτε κάθε έγγραφο που λάμβανε και μου έφερε 8 έγγραφα χωρίς  αριθμό πρωτοκόλλου όταν τα ζήτησα. Αλλά τελικά κατάλαβα ότι μου απέκρυψε έγγραφα διότι ο Ν. Τζουράς που είχε κάνει τις μεταφράσεις μου έδωσε περισσότερες μεταφράσεις από τα συνολικά έγγραφα. Η κα Τουλουπάκη αρνείται να δώσει έγγραφα και λέει ότι είναι απόρρητα διότι εάν τα δώσεις θα αποδειχθεί ο δόλος της στην υπόθεση. Εγώ ξέρω τουλάχιστον δυο που δεν έχουν σταλεί στους κυρίους Σοφουλάκη και Ζάχαρη.
Όλα αναφέρουν πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση Novartis που δεν αναφέρουν τους όρους «πολιτικός» ή «μέλος βουλής» και δεν τα έστειλε στη Βουλή. Κανονικά αυτά τα έγγραφα πρέπει να υπάρχουν και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κάλεσα στο γραφείο μου τον υπογράφοντα τα δυο έγγραφα (εννοεί τον κ. Παπαδάκο). Ρώτησα πόσα έγγραφα εστάλησαν δεν μου απάντησε και αρνήθηκε να νου δώσει. Σε ερώτηση για ευθύνη πολιτικών είπε δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες αλλά γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ο Αμερικανός Πρέσβης έχει ενημερώσει και τον κ Κοντονή και τον κ. Καλογήρου. 
Του είχε ζητήσει η κα Τουλουπάκη να ψάξει λογαριασμούς Έλληνα πολιτικού που του παιδί του σπουδάζει στην Βοστόνη και ο Αμερικανός πρέσβης έχει ενημερώσει τους υπουργούς Δικαιοσύνης. Και απαντούν αμερικανοί οτι ειναι λογαριασμός παιδιού που σπουδάζει στη Βοστόνης και δέχεται χρηματα απο λογαριασμο στην Ελβετία και τα χρηματα που εχει ειναι 30.000 ευρώ. Τελικα ο περίφημος λογαριασμός ειναι φοιτητή γιου πολιτικού ποσού 30.000 ευρώ ή δολάρια.
Μου είπε οτι ο δικηγόρος που εμφανίζεται ως δικηγόρος μαρτύρων απειλεί μάρτυρες. Γνώριζα άμεσα από Παπαδάκη ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών πράγμα που δεν μου είπε η Τουλουπάκη και ενημέρωσα Δημητρίου.
Αλλα έλεγε το FBI άλλα όμως  η Τουλουπάκη. Τι προκύπτει από τα έγγραφα; Τα έγγραφα έχουν μόνο πληροφορίες, μας ξεκαθάρισαν από FBI. Και πως δεν έχουν ούτε ενδείξεις απλές πληροφορίες που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε»
«Ρώτησα τον Παπαδάκο (επικεφαλής FBI στη Αθήνα) ότι αφού δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών γιατί μας δίνετε άδεια να χρησιμοποιήσουμε πληροφορίες κατά πολιτικών και απάντησε ότι «ρωτήστε αυτούς που στέλνουν». Ρώτησα την Τουλουπάκη τι ενδείξεις έχουμε κατά πολιτικών προσώπων και μου είπε «Τίποτα. Μόνο ότι λένε οι προστατευόμενοι μάρτυρες». 
Όλα τα ταξίδια στην Βιέννη από την γραμματεία διαφθοράς δεν είχαν ατζέντα καθώς έλεγαν ότι είναι απόρρητα. Τους είπα τι θα πούμε στους Αμερικανούς και λέει η Τουλουπάκη «θα τους πούμε ότι 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε ποινική δίωξη κατά Λοβέρδου-Γεωργιάδη-Σαλμά». Τους λέω «για ποιο λόγο να τους το πούμε και κυρίως με τι στοιχεία. Είστε καλά; Με αυτά τα στοιχεία θα ασκήσουμε ποινική δίωξη;». 
Η Τουλουπάκη μου είπε η στρατηγική είναι να ασκήσουμε ποινική δίωξη να πάει η υπόθεση στον ανακριτή και ας μείνει εκεί. Στις 20/11/2018. Είχα ενημερώσει Δημητρίου κι αποφασίστηκε η απομάκρυνση Τουλουπάκη», φέρεται να είπε στη συνέχεια.

Διώξτε τη Τουλουπάκη
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Ι. Αγγελής ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες: «Απορώ γιατί η κα Τουλουπάκη παραμένει σε αυτή την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή λέω ότι «αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Νοβάρτις, Διώξτε την κυρία Τουλουπάκη». Είναι ανεπαρκής. Το έλεγα πολυ πριν της ανανεώσουν τη θητεία της. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία. Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία. Το μόνο που έχει κάνει η Τουλουπάκη στη Νοβάρτις είναι μια τρύπα στο νερό».

Εξιστορώντας τα όσα έγιναν μετά τη συνάντηση με τους αμερικανούς εισαγγελείς στη Βιέννη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε: «Πήγαμε στον Καλογήρου [σ.σ. τότε υπουργό Δικαιοσύνης]. Συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη και μου είπε ότι θα ενημερώσει τον από πάνω, καθώς αυτός έπρεπε να το εγκρίνει. Ποιος είναι ο από πάνω; Η απάντηση είναι, ο πρώην πρωθυπουργός. Ο κ. Τζανακόπουλος, διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή θα ήταν η καταστροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη, που ποτέ δεν ήρθε. Η κ. Παπασπύρου μας είπε πως ο πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα: Είτε να ακούσει τον “Ρασπούτιν”, που του λέει πως με τη στρατηγική των διώξεων θα κερδίσουμε τις εκλογές, είτε να διώξει την κ. Τουλουπάκη».
Συνεχίζοντας τα πυρά του κατά της κ. Τουλουπάκη, ο κ. Αγγελής φέρεται να κατέθεσε πως η εισαγγελέας διαφθοράς, «δεν ήταν μόνη της. Δεν θα μπορούσε να παραβεί τις εντολές. Υπήρχε κάποιος άλλος.  Η ίδια έκανε ενέργειες για να καλύψει παράνομες αποφυλακίσεις. Αγνοούσε εμένα και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διότι την κάλυπτε ο Ρασπούτιν. Όταν ζορίσαμε την Τουλουπάκη, εκείνη έκλαιγε. Αυτό έκανε όταν ζοριζόταν. “Θα μας βάλεις φυλακή. Το έχεις καταλάβει;” αυτό της λέγαμε.  Εάν δεν είχα αντιδράσει θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη τουλάχιστον κατά Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Σαλμά. Η Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει ποινική δίωξη πριν τις εκλογές. Ο Ρασπούτιν με την Τουλουπάκη επικοινώνησε – όπως μου είπε η Δημητρίου – δια μέσω της εισαγγελέως πρωτοδικών».
«Αυτό είναι δουλειά του Ρασπούτιν μου είπε η εισαγγελέας Δημητρίου, όταν την ρώτησα για το ψευδές δημοσίευμα με το στικάκι που τάχα αρνήθηκα να παραλάβω. Και ακόμη μου είχε πει ότι ο Ρασπούτιν έχει το ένα το πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές», φέρεται να κατέθεσε επίσης.
Ο ίδιος πάντως φέρεται να αρνήθηκε να κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», αν και όπως φέρεται να υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες, ξέρει ποιος είναι: «Το ξέρω το όνομα του προσώπου όμως δεν το λέω. Ήταν μέλος της κυβέρνησης και είχε παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Φοβάμαι ότι θα με ταράξει στις μηνύσεις».
Σύμφωνα δε με άλλες πηγές, ο κ. Αγγελής φέρεται να υποστήριξε πως δεν έχει κατονομάσει «ποτέ και πουθενά τον κ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν». Κατά πληροφορίες, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ευθύνη πολιτικών προσώπων, φέρεται να υποστήριξε: «Ναι μπορεί να υπάρχει. Ψάξτε».
Επίσης, σύμφωνα με άλλες πηγές, ο κ. Αγγελής φέρεται να κατηγόρησε την εισαγγελία διαφθοράς πως αρχειοθετούσε παράνομα. «Πρέπει επίσης να δούμε ποιες υποθέσεις πήγαν παράνομα στο αρχείο. Όλες οι αρχειοθετήσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς είναι παράτυπες. Οι υποθέσεις που έχουν πάει στο αρχείο δεν έχουν ελεγχθεί από κανέναν παρά μόνο από την Εισαγγελέα Διαφθοράς. Με άλλα λόγια ο παπάς ευλογά τα γένια του. Εγώ είχα πει στην κυρία Δημητρίου να ελέγξουμε μερικές απ’ αυτές τις υποθέσεις γιατί πάρα πολλά ακούστηκαν και αυτή μου η πρόταση θορύβησε όπως φαίνεται πολλούς», φέρεται να κατέθεσε.
 Εξερχόμενος της αίθουσας και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί δεν κατονόμασε τον «Ρασπούτιν», ο κ. Αγγελής υποστήριξε: «Δεν θα βγάλω το φίδι από τη τρύπα! Υπήρχε εποπτεύουσα πάνω από μένα η οποία είναι η Ξένη Δημητρίου. Ήξερε και ο Καλογήρου. Ας έρθει η Δημητρίου να το πει και γω θα το επιβεβαιώσω».

Share.

Comments are closed.