Τα κριτήρια για το επίδομα γέννας και οι αλλαγές σε όλα τα επιδόματα

0

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή ολοκληρώνεται η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση.
Έτσι, μετά την αλλαγή του πλαισίου για το επίδομα θέρμανσης –ο προϋπολογισμός του οποίου είναι πιθανό να ενισχυθεί με ένα πρόσθετο κονδύλι που θα μοιραστεί στις αρχές του 2020- αλλά και την ανακοίνωση για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε πολύτεκνους, γονείς παιδιών με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους, κατατίθεται στη Βουλή η διάταξη για το επίδομα γέννας ενώ αλλάζει η ημερομηνία καταβολής όλων των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Επίσης, μπαίνει καινούργιο κριτήριο χορήγησης του επιδόματος τέκνων.
Το επίδομα νεογέννητου παιδιού θα ανέρχεται στα 2000 ευρώ –όπως έχει εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός- και θα χορηγείται στους γονείς όλων των παιδιών που θα γεννηθούν μετά την 1/1/2020. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τα εξής:

  • Θεσπίζεται (υψηλό) εισοδηματικό όριο ώστε να είναι πολύ λίγα τα νοικοκυριά που θα αποκλείονται. Έτσι, μια μόνη μητέρα που θα αποκτήσει παιδί, θα εισπράττει το επίδομα αρκεί το εισόδημά της να μην ξεπερνά τα 000 ευρώ. Το ζευγάρι θα έχει εισοδηματικό όριο στα 60.000 ευρώ ενώ αν υπάρχουν ήδη παιδιά, θα προστίθενται 10.000 ευρώ επιπλέον. Έτσι, ζευγάρι με ένα παιδί που θα αποκτήσει και δεύτερο τέκνο μέσα στο 2020, θα πάρει το επίδομα των 2000 ευρώ ακόμη και αν το οικογενειακό εισόδημα φτάνει στα 70.000 ευρώ.
  • Το επίδομα θα χορηγείται από τον ΟΠΕΚΑ σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση θα δίδεται λίγες ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού. Θα αντιστοιχεί είτε στο 75% είτε στο 50% του επιδόματος ενώ οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση. Η δεύτερη δόση (το υπόλοιπο 25% ή 50%) θα δίδεται έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού.
    Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, εκτιμάται ότι το επίδομα θα καταβληθεί σε περίπου 000 οικογένειες. Στην κυβέρνηση, ελπίζουν ότι και αυτό το μέτρο θα αποτελέσει ένα κίνητρο για να σταματήσει η κατακόρυφη μείωση στον αριθμό των γεννήσεων.

Από το νέο έτος και μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, όλα τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται στους δικαιούχους μέσα στην τελευταία εργάσιμη εκάστου μήνα. Πρόκειται:

  1. Για το επίδομα τέκνων με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 900 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το επίδομα τέκνων, καταβάλλεται σήμερα σε έξι διμηνιαίες δόσεις.
  2. Για την καταβολή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων
  3. Για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
  4. Για το επίδομα στέγασης (ή ενοικίου) το οποίο δικαιούνται περίπου 667 χιλιάδες πολίτες ή 260.000 νοικοκυριά και έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
  5. Για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίων
  6. Για τη σύνταξη των υπερήλικων και
  7. Για το επίδομα των ομογενών.

Στο επίδομα τέκνων μπαίνει καινούργιο κριτήριο χορήγησης πέραν των εισοδηματικών που προβλέπονται σήμερα. Δεν θα εισπράττει το επίδομα όποια οικογένεια δεν φροντίζει το τέκνο να κάνει την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο. Αυτό το μέτρο θα λειτουργήσει ως ένας μοχλός πίεσης για να μην εγκαταλείπουν παιδιά το σχολείο πριν από την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής φοίτησης.

Share.

Comments are closed.