ΣΥΡΙΖΑ: Με Γκλέτσο και πολλούς πασοκογενείς, αλλά και γκρίνια από στελέχη του κόμματος η επίσημη πρώτη της «Κ.Ε. Ανασυγκρότησης»

0

Με κεντρικό σύνθημα της συνεδρίασης «Ξεκινάμε για την Αριστερά της Εποχής μας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τις διαδικασίες της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Είμαστε εδώ, όλες και όλοι μαζί, προερχόμενοι από διαφορετικές πολιτικές καταγωγές, αλλά βαθιά πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα, η πατρίδα μας μπορεί να προχωρήσει μπροστά μόνο με ένα σχέδιο προοδευτικών αλλαγών που θα στηρίζεται στη κοινωνική δικαιοσύνη και στην εμβάθυνση της δημοκρατίας», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «ενώνουμε τις δυνάμεις μας, όχι για να υπηρετήσουμε φιλοδοξίες αλλά γιατί γνωρίζουμε ότι τούτος ο τόπος έχει ταλαιπωρηθεί από τις δυνάμεις της συντήρησης και της διαπλοκής».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι στόχος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η «ανασύνταξη, η ανασυγκρότηση και ο μετασχηματισμός της πολιτικής συμμαχίας σε ένα σύγχρονο ανοιχτό, δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα της αριστεράς, της κυβερνώσας αριστεράς».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε: «Αν θέλουν ας φέρουν νωρίτερα αυτή την αναμέτρηση, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το νέο εκλογικό νόμο, την απλή αναλογική. Ας μην ονειρεύονται κάποιοι διπλές εκλογές, δεν θα χρειαστεί. Για πρώτη φορά το εκλογικό σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα για κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

Γκρίνια από στελέχη του κόμματος για την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης
Δριμεία κριτική άσκησε στο κόμμα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, για την ΚΕΑ. Αυτή η κριτική συνεχίστηκε και στην πρεμιέρα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Ο Πάνος Λάμπρου, σημείωσε αρχικά ότι κανείς δεν αντιτίθεται στον μετασχηματισμό σε μια μεγάλη παράταξη, αλλά συμπλήρωσε: «Γίνεται στο συλλογικό όργανο να είναι πρόσωπα που δεν στήριξαν τις Πρέσπες; Κολλάμε στο συλλογικό εμείς με ανθρώπους που δεν θέλουν να σηκώσουν πανό για μετανάστες; Χωρά και τον Αρη Βελουχιώτη και όσους τον πρόδωσαν;».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης, ανέφερε ότι: «Αυτό το μαζί, για να μην είναι μια ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, θέλει αρχές. Είμαστε κόμμα της Αριστεράς, που θέλει να ανασυγκροτήσει την ταυτότητά της μετά τα μνημόνια. Η δεξιά έχει ιδεολογική ηγεμονία σήμερα. Ως κυβέρνηση, αποτύχαμε στη ρύθμιση για τα ΜΜΕ και στην ΕΡΤ».
Ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, πάντως απάντησε στην πολυπληθέστερη τάση του κόμματος (Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μπαλάφας κ.α.) που τάσσεται υπέρ της τροποποίησης του ονόματος του κόμματος πως δεν χρειάζεται αλλαγή ονόματος, θέση με την οποία συμφωνεί η Κίνηση των 53+, κορυφαία στελέχη όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Βούτσης κ.α. Μεταξύ των στρατηγικών διαφωνιών, επίσης, είναι εάν το Συνέδριο θα αποφασίσει μετασχηματισμό ή διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το εάν ο Πρόεδρος του κόμματος θα εκλέγεται ή όχι από τη βάση.

Share.

Comments are closed.