Δημοσκόπηση Opinion Poll: Κυριαρχία Μητσοτάκη, στο συν 17,5% η ΝΔ – Το μοναδικό πρόβλημα είναι το προσφυγικό

0

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του διατηρούν την πλήρη κυριαρχία στο πολιτικό σκηνικό και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι οι περισσότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει  η κυβέρνηση, κρίνονται θετικά από την κοινή γνώμη, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, με εξαίρεση το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Opinion Poll για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» με τη διαφορά των δυο να εκτοξεύεται στις 17,5 μονάδες.

Αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου έχουμε:

 • ΝΔ 40,5%,
 • ΣΥΡΙΖΑ 23%
 • ΚΙΝΑΛ3%
 • ΚΚΕ 5%
 • Ελληνική Λύση 4.5%
 • ΜΕΡΑ 25 3%
 • Άλλο 1,3%
 • Λευκό 2,4%
 • Άκυρο 1,1%
 • Αποχή 5,2%
 • Αναποφάσιστοι 5,3%
 • ΔΓ/ΔΑ 3,3%

Επιπλέον το 63,2% δηλώνει ικανοποιημένο από τις παρεμβάσεις και την συνολική παρουσία του Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο το 49,9% θεωρεί πιο ικανό για πρωθυπουργό έναντι μόλις 16,8% που προτιμά τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει τόσο χαμηλό ποσοστό στη συγκεκριμένη κατηγορία των γκάλοπ, ίσως δείγμα και της γενικότερης αμφιβολίας, που έχει η κοινή γνώμη για το πώς κινείται στον χώρο της αντιπολίτευσης και τον τρόπο που ασκεί κριτική την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την έρευνα το 60,2% θεωρεί δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται τις υποθέσεις η Κυβέρνηση, ενώ με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί μόλις το 21,8%.
Η οικονομία παραμένει το ισχυρό όπλο για τον κ. Μητσοτάκη. Το 64% των ερωτηθέντων λένε ότι οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα νέο, πιο αισιόδοξο κλίμα για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας.
Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία του κυβερνητικού έργου είναι η πρωτοβουλία για διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων (ικανοποίηση 76,7%), η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (θετικές γνώμες 74%), η πρόβλεψη στο νέο Σύνταγμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ναι από το 72,2%).
Η πρόβλεψη μίας μέρας άδεια για όλες της εργαζόμενες στο Δημόσιο για γυναικολογικές εξετάσεις συγκεντρώνει την συμφωνία του 75,3%.
Το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, με το ποσοστό που δηλώνει ικανοποίηση να φτάνει μόλις στο 27,4%, ενώ το 69,2% εκφράζει αρνητική άποψη.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ερευνών της εταιρίας Opinion Poll Ζαχαρία Ζούπη, ένας άλλος λόγος που στηρίζει την κυριαρχία του Πρωθυπουργού είναι η αντίληψη του 68,3% ότι οι διαχωρισμοί Δεξιάς – Αριστεράς δεν έχουν νόημα, έναντι ενός 28,1%, που πιστεύει στο αντίθετο. Το 67,5% συμφωνεί με το άνοιγμα του πρωθυπουργού σε στελέχη που δεν ανήκουν στην Ν.Δ.

Αμφισβήτηση για ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ
Ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει απήχηση σε πολλά σημεία. Για παράδειγμα στη βασική καταγγελία ότι οικοδομείται ένα Κράτος της Ακροδεξιάς, της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού, το 69,7% διαφωνεί, ενώ συμφωνεί το 25,2%. Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κόμμα της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, το 51,8% απαντά αρνητικά έναντι ενός 37,8% απαντά θετικά.

Όσο για το ΚΙΝΑΛ πράγματα δεν είναι αισιόδοξα. Το 20,4% όσων απάντησαν πιστεύει ότι το τελευταίο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα δώσει ώθηση για μια πιο δυναμική παρέμβαση και το δυνάμωμα του Κινήματος Αλλαγής, ενώ το 71,8% έχει αντίθετη άποψη.

Η δημοτικότητα των υπουργών
Σύμφωνα με την έρευνα οι πρώτοι ως προς την ικανοποίηση από το έργο και την εικόνα τους υπουργοί είναι οι Νίκος Δένδιας, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Κωστής Χατζηδάκης. Ακολουθεί στην τέταρτη θέση ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά ο Χρήστος Σταικούρας. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Γιάννης Βρούτσης, Νίκη Κεραμέως, Άδωνης Γεωργιάδης, Βασίλης Κικίλιας και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της Opinion Poll εδώ

Share.

Comments are closed.