Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: H Φώφη ως το 2021 λόγω ατολμίας Ανδρουλάκη και αδυναμίας Γερουλάνου

0

Η Φώφη Γεννηματά δεν έχει αντίπαλο στο σημερινό ΠΑΣΟΚ και παρά την κριτική που δέχεται και δύσκολα θα αμφισβητηθεί η ηγεσία της στην κεντροαριστερά έως ότου λήξει η θητεία της, δηλαδή το 2021. Το συνέδριο που έγινε το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας επιβεβαίωσε ότι παραμένει κυρίαρχη, μετά την ατολμία του Νίκου Ανδρουλάκη να θέσει θέμα ηγεσίας και την αδυναμία του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος ζήτησε μεν αλλαγή αρχηγού, αλλά δεν έχει τις δυνάμεις να επιβάλλει εξελίξεις, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στο Κίνημα Αλλαγής.
Στο συνέδριο αυτό οι συσχετισμοί ήταν δεδομένοι και η Φώφη πήρε αυτό που ήθελε εξ αρχής και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία: να παραταθεί η ηγεσία της στο ΠΑΣΟΚ για όσο διάστημα έχει την αρχηγία στο Κίνημα Αλλαγής. Η μεν θητεία της ως αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έληγε φέτος, καθώς εκλέχτηκε το 2015, η δε θητεία της όμως στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι μέχρι το 2021, καθώς είχε αναδειχθεί στη θέση της προέδρου το 2017. Ζητώντας τη λεγόμενη «θεσμική εναρμόνιση» του ΠΑΣΟΚ με εκείνη του ΚΙΝΑΛ.
Η κ. Γεννηματά από την αρχή πρόβαλε το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει δυαρχία, να είναι δηλαδή άλλος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ κι άλλος αρχηγός στο ΚΙΝΑΛ, για λόγους ομαλής πολιτικής λειτουργίας και εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ. Η άποψη αυτή, στην ουσία, επεβλήθη διότι δεν υπάρχει ισχυρό ρεύμα αμφισβήτησής προς το πρόσωπό της.
Ο μεν πιθανός διάδοχος, Νίκος Ανδρουλάκης έχει περιοριστεί   στο ρόλο του ευρωβουλευτή,  και δεν φαίνεται διατεθειμένος αυτή την ώρα να κάνει μετωπική σύγκρουση. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι φαίνεται να του έχει κάνει ζημιά το γεγονός ότι επέλεξε την ευρωβουλή από την εθνική Βουλή και αυτή η απουσία από το ελληννικό κοινοβούλιο του κάνει ζημιά.
Ο Παύλος Γερουλάνος που έχει εμφανιστεί δυναμικά τελευταία στο εσωκομματικό πεδίο δεν φαίνεται να έχει τις πολιτικές και κομματικές δυνάμεις να επιβάλει καταστάσεις και να αναδειχθεί ως ισχυρό αντίπαλο δέος. Κι αυτό παρότι εμφάνισε στο συνέδριο περί τις 2000 υπογραφές μελών και στελεχών, που ζητούν ένα κανονικό συνέδριο και δρομολόγηση εξελίξεων για την ηγεσία.
Οι παλαιότεροι ισχυροί παράγοντες (Σκανδαλίδης, Λοβέρδος κ.λ.π) όχι μόνο δεν αμφισβητούν, αλλά στηρίζουν την κυρία Γεννηματά, ενώ στελέχη της νεώτερης γενιάς, κυρίως βουλευτές, ασκούν μεν κριτική και εκφράζουν ανησυχία για το πού πάει το κόμμα, αλλά ούτε αυτοί θέτουν θέμα για την ηγεσία.
Με αυτά και με αυτά φαίνεται ότι όλες οι πλευρές θέλουν να κερδίσουν χρόνο για να διαμορφώσουν τη στρατηγική τους και τις κινήσεις τους την επόμενη μέρα.
Πάντως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της αντιπολίτευσης και να αποδείξει ότι μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο. Κυρίως να πείσει ότι δεν θα γίνει βορά στις ορέξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.
Να τονίσουμε ότι τα στοιχεία από τις πρώτες δημοσκοπήσεις δεν είναι αισιόδοξα, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει τεράστια διείσδυση στην κεντροαριστερά και ο κ. Τσίπρας να είναι σε θέση αναμονή.
Πάντως το αποτέλεσμα του συνεδρίου καθιστά την κ Γεννηματά απόλυτα υπεύθυνη ώστε να δικαιώσει τις προσδοκίες του πασοκικού κόσμου τους επόμενους μήνες. Αν το ΚΙΝΑΛ παραμείνει βαλτωμένο στα επίπεδα του 5%-6%, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διανύει μια περίοδο αντιπολιτευτικής ζαλάδας, τότε θα πρέπει να θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα αρχίσει μια νέα εποχή εσωστρέφειας και αμφισβήτησης προς την ηγεσία, παρά την καθαρή εντολή που έχει έως το 2021.

Share.

Comments are closed.