Γιάννης Μαγκριώτης: Ποιά η επόμενη ημέρα από “Το Συνέδριο των Λαζάρων”;

0

Είναι και έκτακτο, είναι και το τακτικό ενδέκατο, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
Έχει συνέδρους και από το 10ο του ΠΑΣΟΚ το 2015 και από το πρώτο του ΚΙ.ΝΑΛ το 2018, και όχι μόνο.
Θυμίζει την “Βουλή των Λαζάρων“, με την οποία κυβέρνησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, από το 1917 μέχρι το 1920, αφού ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος οδήγησε δύο φορές σε παραίτηση τον Ελευθέριο Βενιζέλο και σε διάλυση της Βουλής, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1915, αρνούμενος να συνταχθεί με την Αντάντ στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο κατά της Γερμανίας και οδηγώντας την χώρα στον εθνικό διχασμό.
Με την οριακά συνταγματικά επανασύσταση της Βουλής του Μαΐου του 1915 μετά την εκθρόνιση του Κωσταντίνου από τους συμμάχους και την κυβέρνηση Εθνικής Αμύνης της Θεσσαλονίκης το 1917 και διαδοχικές παρατάσεις της θητείας της, ο Ελευθέριος Βενιζέλος δημιούργησε την Ελλάδα των “Τριών Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών”, με την συνθήκη των Σεβρών τον Αύγουστο του 1920.
Χάνοντας, για τους γνωστούς λόγους, τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, φθάσαμε στην καταστροφή του 1922.
Τώρα τι σχέση έχουν αυτά με τις κομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ δεν ξέρω, αλλά να έτσι το σκέφτηκα, παρακολουθώντας τις ομιλίες των ηγετικών παραγόντων της πρώτης ημέρας.
Κοιτώντας πιο σοβαρά τα πράγματα, πιστεύω ότι η ηγεσία και όσοι νιώθουν ηγετικοί παράγοντες, θα πρέπει να λύνουν πιο απλά τα αυτονόητα όπως αυτά που πρέπει να διευθετηθούν στο ΠΑΣΟΚ λόγω των οφειλών προς τις τράπεζες, και να μην απαξιώνουν ακόμη πιο πολύ τον κομματικό μας χώρο.
Πρέπει να βρουν με την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα μια “τελική λύση” για τα δάνεια τους, διαφορετικά το πολιτικό σύστημα θα αυτουπονομεύται καθημερινά και αυτό είναι κακό για την χώρα.
Πολύ περισσότερο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙ.ΝΑΛ και οι ομάδες που συγκροτούν τον μηχανισμό τους θα πρέπει να δημιουργήσουν τις πολιτικές και θεσμικές εγγυήσεις για την ανάπτυξη της εσωκομματικής δημοκρατίας, του πολιτικού διαλόγου και της προγραμματικής αναμόρφωσής του.
Η λογική της στρουθοκαμήλου θα εκφυλίσει πλήρως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙ.ΝΑΛ και θα εκμηδενίσει τις δυνατότητες δημιουργίας ενός Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος μεταρρυθμιστικού και δημοκρατικού, που έχει ανάγκη η χώρα.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 104 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.