Χωρίς Πολάκη – Τζανακόπουλο η Προανακριτική για Novartis – Καταθέτει επιτέλους ο Φρουζής

0

Έκανε πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά και η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis άρχισε χωρίς τους Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλο Πολάκη.
Για την εξέλιξη ενημέρωσε τους δημοσιογράφους η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη.
Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης που θα αφορά τις αιτήσεις εξαιρέσεων των τριών βουλευτών και στη σχετική ψηφοφορία, παραβρίσκεται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνο ο Σπύρος Λάππας θέλοντας να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει την διαδικασία.
Κατά τη σχετική συζήτηση απερρίφθη το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκληση της απόφασης για εξαίρεση των κκ Πολάκη, Τζανακόπουλου.
Στη συνέχεια απερρίφθη και το αίτημα της πλευράς Παπαγγελόπουλου (το οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ) , να εξαιρεθούν από τη διαδικασία οι κκ. Πλεύρης, Κυρανάκης και Κεγκέρογλου. Κατά του αιτήματος τάχθηκαν όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά τα διαδικαστικά μπήκαν στη συνεδρίαση και οι λοιποί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη της Προανακριτικής.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάριζαν ότι δεν θα εξαρτήσουν την στάση του κόμματος από το εάν θα εξαιρεθούν αντιστοίχως και οι τρεις βουλευτές (Θανάσης Πλεύρης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου) που έχει ζητήσει ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης αρνήθηκε ότι έχει βασιμότητα η μεροληψία ως λόγος εξαίρεσης του και τόνισε ότι η απόφαση εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη δεν έγινε για λόγους μεροληψίας αλλά γιατί, με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του μάρτυρα (σ.σ. οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλο έχουν προταθεί ως μάρτυρες) και στην ιδιότητα του εισαγγελέα, που απορρέει από την ιδιότητά τους ως μέλη της επιτροπής.
Ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης είπε ότι ερευνώμενη υπόθεση είναι o ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου και όχι η υπόθεση Novartis. «Την όποια πράξη έχω κάνει για τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν αφορά στην ερευνώμενη υπόθεση, ούτε ο κ. Γεωργιάδης είναι μηνυτής στη συγκεκριμένη υπόθεση κατά του Παπαγγελόπουλου», είπε ο Θανάσης Πλεύρης για τη θέση του νομικού συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός Υγείας. Για τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ο Θανάσης Πλεύρης είπε ότι «όσες φορές είδε τον κ. Φρουζή, τον είδε ως ΣΦΕΕ και όχι με προσωπική ιδιότητα. Ακόμη όμως και αν υπήρχε προσωπική ιδιότητα, δεν είναι λόγος εξαίρεσης, διότι είναι άλλη η ερευνώμενη απόφαση». Επίσης ο κ. Πλεύρης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη, αναγνώρισε όμως ότι τον γνώριζε από το υπουργείο. Ο Θανάσης Πλεύρης επανέλαβε όμως ότι αν η επιτροπή, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα, κρίνει ότι πρέπει να εξαιρεθεί από μέλος της, τότε εκείνος θα αποδεχθεί την απόφαση της επιτροπής.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου είπε ότι η εξαίρεση του ζητείται για όσα είπε ως εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση που είχε γίνει στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Σημείωσε επίσης ότι δεν ήταν πολιτική θέση αυτή που εξέφρασε αλλά η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής με βάση όσα διατυπώνονται στη δικογραφία.
Έτσι επιτέλους άνοιξε ο δρόμος για την κατάθεση -μετά από σχεδόν 4 χρόνια – του Κωνσταντίνου Φρουζή από την οποία αναμένουμε να μάθουμε κάποια πράγματα.

Share.

Comments are closed.