Μετά από πρωτοβουλία του ΚΙΝΑΛ η μείωση των υπέρογκων χρεώσεων των τραπεζών

0

Στο Κίνημα Αλλαγής είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν κανέναν να τους κλέψει τη… δόξα, όσον αφορά στις πρωτοβουλίες για την μείωση των υπέρογκων χρεώσεων των τραπεζών στους πολίτες.
Με αφορμή την έναρξη της έρευνας στις τράπεζες για το θέμα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να θυμίσει σε όλους ότι η έρευνα προκλήθηκε μετά τις πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και τις διαβεβαιώσεις κυβέρνησης και τραπεζών για την αναστολή των χρεώσεων. Στην Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα, προειδοποιούν όσους πιστεύουν ότι το ζήτημα θα ξεχαστεί ή θα υποβαθμιστεί ότι εκείνοι θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών, θα συνεχίσουν την προσπάθεια, ώστε να επιβληθούν κανόνες και να κυριαρχήσει ο εξορθολογισμός στις χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών…

Υπενθυμίζουμε ότι στις 22 Οκτωβρίου 2019 το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει τροπολογία για την απαγόρευση «των καταχρηστικών χρεώσεων των τραπεζών», προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.
Η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία τόνιζε: «τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται η τάση των τραπεζικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά να επιβάλλουν χρεώσεις σε οποιαδήποτε συναλλακτική εργασία ή επαφή που πραγματοποιείται στα ΑΤΜ» και πιο κάτω «παρά το γεγονός ότι ανάλογες πρακτικές είχαν κριθεί καταχρηστικές από τη Δικαιοσύνη στο παρελθόν και είχαν μάλιστα απαγορευθεί με την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων (βλ. σχετ. αριθ. Ζ1-21/17.01.2011 Απόφαση Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ΦΕΚ Β΄ 21)».
«Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι τράπεζες κοστολογούν (με πίστωση των καταναλωτών) υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναλάβει απέναντι στους καταναλωτές στο πλαίσιο της βασικής σύμβασης που του συνδέει με αυτούς, για την εκπλήρωση των οποίων δε δικαιολογείται οποιαδήποτε αξίωση για αμοιβή ή έξοδα. Οι δε χρεώσεις, άλλωστε, διαμορφώνονται σε τέτοιο ύψος που είναι σαφές ότι δεν σχετίζονται με την κάλυψη οποιουδήποτε λειτουργικού κόστους, αλλά αποβλέπουν απλά και μόνο στην εκμετάλλευση της διαπραγματευτικής αδυναμίας των καταναλωτών και στην επιβάρυνσή τους. Ακόμα, όμως, και στις περιπτώσεις που οι χρεώσεις αφορούν σε διατραπεζικές συναλλαγές και θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν, αυτές διαμορφώνονται σε αδικαιολόγητα υψηλό επίπεδο σε σχέση με αυτές των άλλων χωρών, καταστρατηγώντας την έννοια και τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας 2015/751, εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την τήρηση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού» αναφέρε το ΚΙΝΑΛ.

Share.

Comments are closed.