Προανακριτική σήμερα: Συνέχεια με εκτόνωση ή σκληρό ροκ;

0

Η σημερινή (Πέμπτη) η απογευματινή συνεδρίαση της επιτροπής θα είναι κομβική καθώς η αντίδραση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα καταδείξει και ποιες είναι οι προθέσεις του κόμματος τους.
Θα έχουμε μια κίνηση εντυπωσιακής αποχώρησης από τους Πολάκη- Τζανακόπουλο, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει κάποιους πόντους στο μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση ή θα φτάσει στα άκρα το ζήτημα;.
Εκείνο που είναι βέβαιο, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να μην αποχωρήσει από την διερεύνηση της υπόθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας όπως και τα στελέχη του κόμματος γνωρίζουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να μετατραπούν από κατήγοροι της ΝΔ σε κατηγορούμενοι γιατί θια φανεί ότι επιδιώκουν να συγκαλύψουν την υπόθεση.
Η απαντητική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την απόφαση της πλειοψηφίας θεωρήθηκε από κυβερνητικές πηγές ως μια προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να μετριάσει τις εντυπώσεις από την διαφαινόμενη ήττα του.
Πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε το αν τελικά η Κουμουνδούρου είχε προβλέψει τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η συμμετοχή του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής. Επ’ αυτού μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε κάτι. Το βέβαιο είναι ότι υπήρχαν φωνές μετριοπάθειας που είχαν προβλέψει την κατάληξη, όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν εισακούστηκαν και τελικά η στάση των δύο βουλευτών και η κατηγορηματική άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποδεχθεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, οδηγεί το ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αποτέλεσμα που δεν τον δικαιώνει.
Τι θα κάνουν σήμερα Πολάκης & Τζανακόπουλος; – Πως θα αντιδράσει ο πρόεδρος;
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο βουλευτές θα μπουν σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα που συνεδριάζει η προανακριτική. Η είσοδος τους θα τους επιτραπεί αν και δεν είναι μέλη της επιτροπής, ενώ δεν αναμένεται να εμποδιστούν από την φρουρά του Κοινοβουλίου.

Εκείνο πιου είναι άγνωστο είναι αν θα επιτραπεί στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλουν, εντός της αίθουσας, την διαδικασία αλλά και την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ για τους χειρισμούς τους.
Το μοναδικό όπλο του πρόεδρου της επιτροπής Γιάννη Μπούγα, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ο να διακόψει την συνεδρίαση, οπότε η κατάθεση του άλλοτε ισχυρού άντρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή θα προσδιοριστεί για την επόμενη Τρίτη.
Σε διαφορετική περίπτωση η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά.
Πάντως η ΝΔ δεν επιθυμεί να παίξει στο παιχνίδι της οξύτητας.
Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, αλλά κυρίως από το τι θα πράξουν στις επόμενες συνεδριάσεις.
Αν η σημερινή είναι η τελευταία τους εμφάνιση τότε δεν υπάρχει λόγος για άλλες ενέργειες. Στην περίπτωση ωστόσο που η κατάσταση συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο θα επιλεγούν πιο δραστικοί χειρισμοί.
Βουλευτές της πλειοψηφίας πιστεύουν πάντως ότι η άκαμπτη στάση των δύο οδηγεί εκτός όλων των άλλων στην πολιτική τους απαξία, οπότε θα αποσυρθούν.
Την ίδια ώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί είναι και εκείνοι που επιθυμούν να δοθεί ένα τέλος.

Share.

Comments are closed.